Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukasenka „békemenetet” szervezett magának, de a fehérorosz ellenzék is az utcán van Minszkben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Saját magát támogató menetet szervezett a fővárosba Alekszandr Lukasenka jelenlegi fehérorosz vezető, miután az ország legtöbb nagyvárosában egy hete folyamatosak az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor ellen az elmúlt napokban soha nem látott méretű tüntetéshullám bontakozott ki, miután

nyíltan elcsalta a választásokat.

Az ország számos városában tartanak napok óta tüntetéseket, hol hevesebb, hol alacsonyabb intenzitású rendőri erőszaktól kísérve, ami pedig talán ennél is veszélyesebb a belarusz vezetőre nézve, hogy a nagyobb ipari üzemek közül is sokban sztrájkba lépett a munkásság – az elmúlt napok történéseiről részletesen beszámoltunk a Mércén.

A mai nagygyűlés, ami Lukasenkát lenne hivatott támogatni, egyelőre a sajtó szerint elmarad a várakozásoktól, viszont első sorban azért veszélyes, mert körülbelül ugyanakkor tartják Minszkben, amikor az ellenzék is kint lesz az utcákon.


Lukasenka az egybegyűltekhez erősen rasszista szólamokat pengetve szólt. Beszédében olyanokat mondott, hogy

„Felajánlottak nekünk NATO-katonákat: feketék, sárga és fehér a hajuk [sic]. (…) Ebbe soha nem megyek bele!”

A jelenlegi belarusz vezető (aki az értesülések szerint el is sírta magát beszéde közben) az ellenzékről így fogalmazott:

„Meg akarnak minket gyengíteni! Ki fog itt új választásokat tartani? Banditák!”


A helyi értesülések szerint egyébként a Lukasenkát támogató egybegyűltek legnagyobb részét a kommunista párt aktivistái teszik ki, legalábbis a jelképek alapján.

Az ellenzék helyi idő szerint két órára szervezett tüntetést a fővárosban, illetve a mai nap során temették el tömegek jelenlétében Alexander Vikhort, azt a 25 éves fiút, akit az orosz belügyesek egy tüntetés során furgonba tuszkoltak, megvertek, és órákra magára hagytak, míg végül belehalt sérüléseibe.

A Fehéroroszországban zajló eseményeket itt követtük, többször percről percre, a Lukasenka által minden bizonnyal elcsalt választások után kitört tüntetések további fejleményeiről folyamatosan beszámolunk.