Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Embertelen körülményekről számoltak be a tüntetések során letartóztatottak Belaruszban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 24.hu-nak sikerült helyi újságírók segítségével kapcsolatba lépniük olyan tüntetőkkel, akiket a múlt vasárnapi választások után tartóztattak le Belarusziában. A lapnak megszólalók arról számoltak be, hogy egy 13-15 négyzetméteres cellába 55 embert zsúfoltak össze.

Aleszja Csarnjauszkaja arról beszélt, hogy ő aktívan nem is vett részt a demonstrációkon, ugyan kedd este autójából dudaszóval fejezte ki nemtetszését az elcsalt választások miatt, letartóztatására nem ekkor került sor. A nő azután ment a belügyi hivatalhoz, miután megtudta, egy közeli ismerősének fiát letartóztatták. Az épület előtt többedmagukkal csendben várakoztak arra, hogy több információt tudjanak meg az előállítottakról, amikor, nagyjából másfél órányi várakozás után rohamrendőrök jelentek meg, és mindenkit bevezettek a furgonjaikba.

A nőt és férjét ezután egyre növekvő tömegben tartották az apró cellában, ahol egy egész napig enni sem kaptak, végül 36 óra után jutottak reggelihez. Elmondta azt is, ugyan őket nem érte fizikai erőszak, de több női rabtársuk is arról számolt be, hogy az utcán, a letartóztatás során kegyetlenül megverték őket.

Őrizetbe vételükkör minden személyes holmijukat elvették, volt akivel a jegygyűrűjét is levetették, mobiltelefonjaikat, személyes irataikat dobozokba gyűjtötték, mindenféle bizonylat kiállítása nélkül, ezeket szabadulásuk után sem kapták vissza, sokak útlevelét is elkobozták, hogy ne tudják elhagyni az országot.

Nem írtunk alá semmit, nem volt bírósági meghallgatásunk. Nincs papír arról, hogy őrizetbe vettek, ahogy arról sem, hogy elengedtek.

-mondta el Csarnjauszkaja a 24.hu-nak

Bár mások ezzel szemben arról számoltak be, hogy aláírattak velük egy, a büntető törvénykönyv egy paragrafusát tartalmazó iratot, amiben lényegében az állt, „Ez többé ne forduljon elő.

Az előállítások célja nyílvánvalóan a tüntetők megfélemlítése: a rabokat nem tartják sokáig fogva, mivel a cellák túlzsúfoltak és bírói eljárásra sem kerítenek sort.

A Belarusz eseményeket itt követtük, többször percről percre, a Lukasenka által minden bizonnyal elcsalt választások után kitört tüntetések további fejleményeiről is beszámolunk majd.

Címlapkép: Radyjo Svaboda élő képkivágás