Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy: kiderült, hogy Magyarországon a börtönök is lopnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hadházy Ákos 2016-ban indított a kormányinfóhoz hasonló tájékoztató műsort a kormány korrupciógyanús ügyeiről – találóan Korrupcióinfó néven. Az új részben a független parlamenti képviselő  a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának néhány szerződéséről beszélt, ugyanis az intézmény nemrég tette elérhetővé az 5 milliónál nagyobb beszerzésekről szóló iratait.

Hadházy szerint a dokumentumokból az derült ki, hogy

„Magyarországon még a börtönök is lopnak.”

Az egyik szerződés szerint a BVOP évi 50 millió forintot fizet a New Land Media Kft.-nek médiaügynökségi feladatok ellátására, ami nem mellesleg ugyanaz a NER-közeli cég, amit pár éve Rogán Antal kabinete 11,8 milliárdért bízott meg kormánykommunikációval. A képviselő a videóban elmondta, hirdetésekkel kapcsolatos szolgáltatásokat rendeltek a New Landtől, de kérdés, hogy egy börtön mit akar hirdetni?

Hadházy hozzátette, azért is aktuális ez az ügy, mert ez is megmutatja, hogy abban a hónapban, amikor az Indexet bedarálják, a másik oldalon a kormány a propagandamédiáját állami pénzből ilyen hirdetésekkel tömi ki.

A második megvizsgált szerződés azt mutatja, hogy a BVOP a Microsofttól minden évben 50 ezres órabérért rendel meg tanácsadást és terméktámogatást, ami elvileg azért van, hogy a techcég betanítson embereket, illetve ha probléma van a szoftverekkel, azt elhárítsák. A szolgáltatást havonta fix órákra van számítva, amit Hadházy úgy értékelt:

„ha esik, ha fúj, ha lefagy az a rohadt Windows, ha nem, akkor is kifizetnek havi 50 ezer forintot tanácsadásra”.

A képviselő emlékeztetett: pár éve már egyszer egy komoly Microsoft-botrány, amikor egy sor magyar állami szervezet – többek közt az ORFK és a NAV – vásárolt hasonló szolgáltatást, majd az FBI és a Microsoft anyavállalatának vallomása alapján kiderültek olyan korrupciós ügyletek, amik a Microsoft viszonteladói és magyar állami szervek között zajlottak.

Hadházy ezen kívül talált egy olyan szerződést is, amely szerint 3000 új határőr ruháját egy olyan börtönkft-től rendelték meg, ahol rabok dolgoznak. De amint az kiderült, nagyjából 900 milliót költöttek ezekre a termékekre, ami azt jelenti, hogy az őröknek fejenként 300 ezer forintért készült egyenruha.

Frissítés (2020. 07. 31. 7:58): Közleményben reagált a BVOP, amelyben azt írják: határozottan visszautasítják Hadházy vádjait.

„Az országgyűlési képviselő minden erkölcsi határt átlépett akkor, amikor a sajtó nyilvánossága előtt azt mondta: „Sajnos azt kell mondanom, hogy Magyarországon a börtönök is lopnak.” Ezzel nem csak a testületet, de annak minden munkatársát becsmérelte, megalázta” – írják.

A szervezet elismeri, hogy ezek a szerződések valósak, ugyanakkor elmagyarázza, hogy a médiakampány munkaerő-toborzás volt és kötelező volt a Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz fordulniuk, valamint kizárólag a Microsofttal köthettek szerződést a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által megkötött keretmegállapodás alapján. A ruházattal kapcsolatban azt írják, a 300 ezer félrvezető, csak bruttó 213 967 forint volt személyenként, amibe több váltás és speciális felszerelés is beletartozik.

A BVOP elvárja, hogy Hadházy bocsánatot kérjen kijelentéseiért.

Címlapkép: Hadházy Facebook