Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tetőzhet az orvoshiány: a nyugdíjas orvosok harmada a járvány után sem praktizál

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az idősebb orvosokat kibillentette a járvány a régi kerékvágásból, s harmaduk jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba – írja a Népszava. A lap szerint az is kétséges, hogy aki most kihagyott néhány hónapot, és világos ösztönzést sem kapott a folytatásra, nem vonul-e végleg nyugdíjba.

Az elmúlt években rengeteg alkalommal szembesültünk a magyar egészségügyben tapasztalható, és egyre érzékelhetőbb orvoshiánnyal. A járványhelyzet azonban még ezen a kritikus helyzeten is tovább rontott.

Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős emberi erőforrások minisztere még márciusban tiltotta meg – épp az idősebb korosztályokat veszélyeztető járványhelyzet miatt – hogy a 65 év feletti orvosok olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkoznak a betegekkel. Ezt a rendeletet már április közepén korrigálnia kellett, ugyanis kiderült, hogy a kiesett egészségügyi dolgozók nélkül képtelenség megszervezni az ellátást. Így az érintettek önként vállalhatták, hogy visszatérnek munkájukhoz.

Ám ezen az önkéntes vállaláson kívül egyértelmű állásfoglalás nincs arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre a korosztályra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló gyógyítók harmada 60 év feletti, és az elmúlt hetek tapasztalatai szerint közülük minden harmadik nem ment vissza korábbi állásába dolgozni.

És nem csak a szakrendeléseken okoz komoly problémát a tisztázatlan helyzet. Míg februárban még csak 488 betöltetlen háziorvosi praxis volt hazánkban, jelenleg már 540 ilyet tartanak számon. És bár jelenleg helyettesítéssel oldják meg a problémát, hosszú távon bizonyosan tarthatatlanná válik majd a helyzet.

Épp tegnap írtuk meg, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint

10 éven belül az orvosok nem kevesebb, mint kétharmada fog nyugdíjkorhatáron felül szolgálatot teljesíteni, de már most is nagyon jellemző, hogy jobb híján 60-70 éves orvosok praktizálnak.

Az elöregedés összességében is jellemző az orvosokra: az ÁEEK nyilvántartása szerint jelenleg is több mint 4000 olyan érvényes működési nyilvántartással rendelkező orvos van Magyarországon, aki már betöltötte a 70 életévét, és több mint 3500-an esnek a 65-69 év közti korcsoportba, míg például 40 és 44 év közti orvosból csupán 2820, 45 és 49 év köztiből pedig 2742 van hazánkban.

via Népszava
Címlapkép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly