Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rák és a vetélés mindennapos a techcégek fülöp-szigeteki összeszerelő üzemeiben dolgozó nőknél

Ez a cikk több mint 3 éves.

A fülöp-szigeteki munkavállalók borzalmas munkakörülményeiről és az őket érintő durva egészségkárosodásról számol be frissen megjelent tanulmányában a Swedwatch oknyomozó szervezet  – hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Swedwatch közös közleményében.

Az infokommunikációs eszközök gyártásához kapcsolódó egészségügyi kockázatok már a ’80-as évek óta ismertek, mióta először beszámoltak róla, hogy a Szilícium-völgyben dolgozó munkások körében a vegyianyag-kitettséghez kötődő súlyos egészségügyi hatások miatti megbetegedések voltak kimutathatók. Napjainkra a gyártást olyan országokba szervezték ki, amelyekben gyenge a munkások érdekvédelme. Bár az elektronikai iparban dolgozó munkásokkal kapcsolatos ilyen jellegű emberi jogi és egészségügyi problémák elég jól dokumentáltak, a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettség továbbra is jelentős probléma – olvasható a közleményben.

A friss jelentésben fülöp-szigeteki dolgozó nők számolnak be arról, hogy országukban milyen szörnyű munkakörülmények uralkodnak az elektronikai eszközök világpiacára alkatrészeket gyártó üzemekben. A dolgozók olyan termekben húznak le hetente hat napot 12 órás műszakokban, ahol szellőzés,  megfelelő védőfelszerelés, illetve biztonsági útmutatások sem állnak rendelkezésükre, miközben veszélyes vegyi anyagokat is használnak.

Beszámolójuk szerint a munkához csupán vékony textil maszkot és műtős kesztyűt kaptak, utóbbit az erős vegyi anyagok képesek akár feloldani is  munkavégzés közben.

Sokan a belélegzett gázok által okozott szédülésről, fejfájásról és mellkasi fájdalmakról, illetve súlyos bénulásokról és potenciálisan halált okozó megbetegedésekről is beszámoltak.

A kutatás szerint a dolgozók egészségét védő jogszabályok, amelyek akár a veszélyes körülmények miatti munkamegtagadást is lehetővé tennék, nem érvényesülnek. Ha szeretnék megtudni, hogy a vegyi anyagok veszélyesek-e, a főnökük azt válaszolja, nem kötelező itt dolgozni.

„Azt mondják, mi jelentkeztünk a munkára, ne panaszkodjunk”

– számolt be a helyzetről az egyik fülöp-szigeteki munkás.

A szörnyű egészségügyi hatások pedig nemcsak náluk, hanem sokszor a meg nem született gyermekeiken is megfigyelhetőek voltak.

A jelentés készítése során megkérdezett nők körében a rákos megbetegedések és a vetélések olyan gyakoriak, hogy szinte az számít kivételnek, akinél nem tapasztalnak ilyet.

Minden cégnek, amely az elektronikai alkatrészeket és termékeket a Fülöp-szigetekről szerzi be, és köze van a jelzett problémákhoz, azonnali lépéseket kell tennie a helyzet orvoslására – emelte ki  Olof Björnsson, a Swedvatch tanulmány szerzője.

Az elektronikai eszközeink gyártása hosszú és bonyolult előállítási láncon keresztül történik. Számos közismert cég tevékenysége, amelyek a Fülöp-szigetekről szerzik be az alkatrészeket,  illetve juttatják el a végtermékeket a fogyasztókhoz üzleti kapcsolataikon keresztül, emberi jogsértésekhez köthető. A megkérdezett nők szerint az üzemek, amelyekben dolgoznak, ismert világcégek számára készítenek alkatrészeket, és ezt látszik megerősíteni egy ügyféllista is, amely a Swedwatch birtokába került.

„Elengedhetetlennek tartjuk, hogy minden olyan cég, amelyek a Fülöp-szigetekről vagy máshonnan szerzik be az elektronikai alkatrészeket, illetve gyártják az okostelefonokat és más hasonló eszközöket, biztosítsák annak feltételeit, hogy a dolgozók ne legyenek kitéve veszélyes vegyi anyagoknak és hogy a munkahelyi kockázatokkal kapcsolatos tájékoztatásra való jogaikat is tiszteletben tartsák. Az egészségügyi problémák megelőzésének alapvető fontosságú feltétele, hogy a dolgozókat tájékoztassák a felhasznált vegyszerek lehetséges egészségügyi hatásairól, kockázatairól”

– tette hozzá Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője.