Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tucat, a tiltás ellenére is vonuló tüntetőt vettek őrizetbe Hongkongban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több tucat tüntetőt tartóztatott le a rendőrség vasárnap Hongkongban, miután a gyülekezés korlátozása ellenére hongkongiak ezrei vonultak csendesen végig a város utcáin, hogy a már csak jóváhagyásra váró nemzetbiztonsági törvény ellen tiltakozzanak.

Pekingben vasárnap háromnapos ülésezésbe kezdett a legfőbb kínai törvényhozó testület, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága, hogy jóváhagyja a májusban elfogadott nemzetbiztonsági törvényt. Az új szabályozás szerint Hongkongnak „javítania kell” a nemzetbiztonságát az „árulással és felforgatással” szemben – mégpedig úgy, hogy a helyi rendfenntartó erők mellett a kínai hatóságok is megjelennének a városban.

A törvénytervezet ellen tavaly hosszú hónapokon keresztül tüntettek kitartóan a hongkongiak, miután az szerintük végleg megszüntetné az „egy ország, két rendszer” struktúrát, amelyben Hongkong 1997-es kínai fennhatóság alá kerülése óta  működött.

A pekingi bizottsági ülés mellett a tüntetés másik apropója éppen az volt, hogy az elmúlt egy év zavargásai után – bár hivatalosan a koronajárványra hivatkozott – a rendőrség betiltotta az idei, egyébként minden évben szokásos július elsejei felvonulást, és általában véve az 50 fő feletti gyülekezést. Huszonhárom évvel ezelőtt, 1997. június 30-án éjfélkor Hongkongban véget ért ugyanis a 156 éves brit uralom, és a terület másnap visszatért Kínához, ezt ünneplik meg a honkongiak minden július elsején.

Kína szerint a törvénytervezet „csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvésekett, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust és a Hongkong belügyeibe való külföldi történő beavatkozást hivatott megakadályozni.”

A tüntetéseket szervező Civil Human Rights Front nevű csoport szerint azonban éppen az mutatja a hongkongi polgárok szabdságának fokozatos „elolvadását”, hogy a rendőrség korlátozta a gyülekezési jogukat.

A Reuters tudósítása szerint a vasárnapi tüntetés nagyrészt csendesen zajlott, de ahogyan a londoni székhelyű hírügynökség, úgy a South Morning China nevű független honkongi lap szerint így is sem volt konfrontációtól mentes a demonstráció.

A tiltás dacára több csoport utcára ment a város különböző helyszínein, majd a felfegyverzett rohamrendőrség többszöri figyelmeztetése ellenére is folytatták a vonulást és a tavalyi tüntetések rigmusainak skandálását. Miután a rendőrség összesen 53 embert kiemelt és letartóztatott a tüntetők közül, kisebb összecsapásba torkollt a demonstráció, a hatóságok paprikasprét is bevetettek az oszlatáshoz.

Egy körülbelül 100 fős csoportot tartóztatnak fel a rohamrendőrök Hongkong utcáin 2020. június 28-án. Forrás: twitter.com/studioincendo

Voltak olyan, a helyszínről tudósító újságírók, akik szintén akaptak a paprikaspréből, később a rendőrség ezt azzal magyarázta, hogy a riportereket is őrizetbe vehetik abban az esetben, haa jelenlétükkel akadályozzák a hatóságot az oszlatásban.

Washington eközben pénteken bejelentette, hogy vízumkorlátozásokat vezet be kínai tisztségviselőkkel szemben Hongkong miatt. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte: az amerikai beutazást a Kínai Kommunista Párt egyes tisztségviselőitől tagadják meg, mert az amerikai kormányzat álláspontja szerint felelőssé tehetők a hongkongi szabadságjogok megcsonkításáért. Pompeo azonban nem nevezett meg egyetlen kínai tisztségviselőt sem, akit a szankció érinthet.

(Reuters, South Morning China)