Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antirasszista tüntetést és mini-Pride-ot is tartottak ma Berlinben

Ez a cikk több mint 3 éves.

A berlini rendőrség szerint 1100 résztvevővel zajlott koradélután az a tüntetés, amelyet a rendszerszintű rasszizmus elleni hirdettek. A tüntetésen az egyenlőtlenségek felszámolását követelték, a felszólalók szerint ugyanis a rasszizmus is ennek a tágabb jelenségnek a terméke.

A George Floyd egy hónappal ezelőtti meggyilkolása óta Európa több városában is került sor hasonló antirasszista tüntetésekre, június 15-én már Berlinben is volt tüntetés, amelyen nagyjából 15 ezren jelentek meg, az esemény végén pedig kisebb összecsapásokra is sor került.

A mai tüntetés kisebb konfliktus alakult ki vita alakult ki a német rendőrség megítélését illetően: miközben az egyik rendező a tüntetők előtt megköszönte a rendőrség munkáját, hogy járványidőben is biztosítják a tüntetéseket, egy kisebb csoport magához ragadta a szót, és azt kiabálták, hogy a német rendőrség is követ el rasszista indíttatású erőszakot, illetve neonácikat védelmez.

Az eredetileg július 25-re tervezett nagyszabású felvonulás helyett, a járványra tekintettel ma kisebb Pride-felvonulást is tartottak a német fővárosban. A rendőrség adatai szerint nagyjából 3500 vonult utcára a szexuális kisebbségek jogait védelmezve.

Mindkét megmozdulás a távolságtartási szabályok betartásával zajlott, a szervezők többször is hangsúlyozták a másfél méteres távolságtartás és a maszkviselés fontosságát. A rendőrség nyilatkozatai és a fotók tanulságai alapján persze a távolságtartás nem mindig jött össze a demonstrálóknak.

(via rbb24.de, Der Tagesspiegel)

Címlapkép: Twitter / Amotik