Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aszad lemondását követelik a gazdasági válság miatt tüntetők Szíriában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hetedik napja vonulnak utcára a Szíriai Swieda városában az országban egyre növekvő gazdasági válsághelyzet, a növekvő élelmiszerárak és az általánosan megromlott életszínvonal miatt. Az elsősorban drúz kisebbség által lakott, nagyjából 140 ezres város lakósai az „Elég volt!”, az „Nem akarunk így élni, inkább meghalunk méltósággal!” és az „Aki a népét éhezteti áruló!” felkiáltásokkal vonultak utcára.

A mostani tüntetéshullám, ami több más kisebb városban is utcára vitt pár tucat embert, azért is különleges mert elsődleges központja, Sweida a mai napig lojális az Aszad rezsimhez.

Az országban a lakosságának közel 80%-a él jelenleg a szegénységi küszöb alatt, az élelmiszer ára a kilenc éve tomboló háború alatti legmagasabb szintet érte el az elmúlt hónapokban, amivel a szírek 70%-a számára kétségesé vált a mindennapi élelemhez jutás.

Az emberek elégedetlenségét tovább tüzeli, hogy miközben az ország nagyrésze számára az éhezés a mindennapok valósága, addig a hatalom és a hozzá közel álló oligarchák gyermekei az instagramon elképszető luxusról árulkodó képekkel büszkélkednek. Mindezt az adófizetők pénzéből.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szíria az amerikai szankciók miatt nem juthat legálisan dollárhoz, ami a térség egyik legfontosabb elfogadott, viszonylag értékálló fizető- és általános váltóeszköze. A helyi lakosok eddig elsősorban libanoni rokonaikon vagy üzletfeleiken keresztül jutottak a nemzetközi valutához. Azonban a Libanonban kialakult válságos helyzet, ami során először limitálták, majd teljesen meg is szüntették a dollárfelvételt, elapasztotta ezeket a forrásokat.

A szír font (köznapi nevén líra) január közepén érte el mindenkori mélypontját, ekkor 1 amerikai dollárért 1000 lírát kértek a feketepiacon, ami a 2011-es 47 lírához képest elképesztő zuhanást jelent. (A hivatalos váltóoldalak szerint az árfolyam 515 lírán áll, ami a szankciók kezdetekor befagyasztott 2017-es érték.)

Ez, részben a koronavírus válság, részben pedig az országban tovább folytadódó fegyveres összecsapások hatására csak tovább romlott az elmúlt hónapokban. A tüntetések kezdete előtt a dollár árfolyama az eddigi legmélyebb pontra süllyedt. Jelenleg 3500 lírába kerül egy az amerikai valutából.

Ezért például Idlibb városában és környékén, az utolsó lázadók irányíotta területen is már a török lírát használják a fizetések teljesítésére, ezzel megpróbálva izolálni magukat az országban egyre növekvő válság és a szír font mélyrepülésétől.

Minden bizonnyal a növekvő feszültség kezelésének érdekében dönthetett úgy Aszad csütörtökön, hogy lemondatja Imad Khamis miniszterelnököt, mintegy bűnbakként felhasználva a kormányt 2016 óta irányító politikust.

A helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy az Egyesült Államok, jövő hét szerdával újabb megszorító intézkedéseket vezet be a szíriai rezsim és a vele üzletelők megbüntetésére. A kongresszusban kétpárti támogatást szerző „The Caesar Syria Civilian Protection Act” az eddigi legsúlyosabb szankciókkal sújtja Aszad rezsimjét, a kilenc éve kitört háború kezdete óta.

A védelmi költségvetés részeként elfogadott javaslat támogatói a Trump adminisztrációt az új szabályozás erőteljes betartatására szólították fel. „A rezsimnek és a támogatóinak azonnal abba kell hagyniuk az ártatlanok lemészárlását, és Szíria népének utat kell nyitniuk a visszaépülés, a stabilitás és a szabadság felé.”

Ezzel szemben a Ceaser Act ellenzői szerint a megszorítások elsősorban a legszegényebb civil társadalmat érintik majd és akár a válság átgyűrűzését is eredményezhetik Libanonba, tovább mélyítve mindkét ország egyébként sem fényes helyzetét.

Rojavában a kezdődő válság hatásai ellen már korábban komoly lépéseket tettek, így a zuhanó valuta árfolyamok elleni lépések között a vezetés az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges termékek állami disztribúcióba vétele mellett döntött. Erről itt írtunk korábban.

(Foreign Policy, TheGuardian)