Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fizetett hekkerek támadták az Exxon olajcéget kritizáló környezetvédőket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy fizetett hekkercsoport széles körben támadt aktivistákat, újságírókat akik az Exxon Mobil olajcég ellen kampányoltak a cég gyakorlata miatt, miszerint visszatartotta a klímaváltozásról rendelkezésére álló információkat – írja a Guardian.

A hekkerek olyan egyének ezreit és intézmények százait támadták, akik és amelyek kritizálták a cég működését.

Tette ezt a „sötét medence” néven emlegetett csapat világszerte a Citizen Lab nevű torontói elektronikus kémkedést kutató csoport jelentése szerint, amelyből az is kiderül, hogy a támadások célpontjai többek között tanácsadó szervezetek, újságírók, választott képviselők és cégek is voltak.

A Citizen Lab szerint a támadások hátterében a BellTroX InfoTech Services nevű indiai cég áll, ami persze cáfolja a vádakat. John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója úgy nyilatkozott,

„Mindenki ismeri milyen, mikor unos-untalan adathalász vagy kéretlen e-mailek landolnak a postafiókjában. Ez az eset abban különbözik, hogy a mögöttük álló emberek nem csupán arctalan kiber-bűnözők, akik el szeretnék lopni a Gmail-fiókodat hogy kéretlen leveleket küldözgessenek a barátaidnak időmegosztásról és pénisz-tablettákról. Ezeket az embereket meghatározott célokkal küldték utánad, hogy olyan információt szerezzenek, amit ellened fognak használni.”

Scott-Railton szerint a pénzért hekkelés növekvő üzletág, és egyre könnyebben elérhető cégek és kormányok számára hogy egymás, vagy non-profit szervezetek, újságírók vagy a sajtó ellen használják.

Az ügyben az Egyesült Államok szövetségi nyomozói is vizsgálódnak, mivel jelentős számban amerikai állampolgárok ellen vetették be a hekkereket, ők egy izraeli ember ellen emeltek vádat az üggyel kapcsolatban, és a Citizen Lab sem talált erős bizonyítékot, ami egy bizonyos megrendelőre utalt volna, ahogy az Exxont sem vádolta meg semmivel.

Azonban miután a hekkertámadások egyértelműen az Exxon-t kritizáló emberek és szervezetek ellen irányultak, a cég sem maradhatott csendben, és szóvivőjén keresztül kijelentette hogy nincs tudása hekkertámadásokról, így köze sincs hozzá, majd azzal vádolta a Citizen Lab-ot, hogy „fosszilis tüzelőanyag-ellenes csoportoktól” kap támogatást.

Az akció maga, melyben többek között a Climate Investigations Center, a Greenpeace, a Center for International Environmental Law, az Oil Change International, a Public Citizen, a Conservation Law Foundation, az Union of Concerned Scientists és a 350.org voltak a célpontok, 2016-2017 között zajlott. Ekkor kapott nagyobb nyilvánosságot ugyanis, hogy az Exxon Mobil már jóval azelőtt tudott a klímaváltozás valóságáról, hogy az a 90-es, 2000-es években általánosabban ismertebbé vált, és noha sokáig kategorikusan tagadta, arról is tudomása volt, hogy a folyamatot közvetlenül erősíti a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, ezért több szervezet közösen elindította az #ExxonKnew, vagyis az Exxon tudta kampányt.

A Citizen Lab szerint az elkövetők jól informáltak voltak a célpontokkal kapcsolatban, néhány adathalász e-mail úgy nézett ki, mint a Google News értesítései az Exxon-t érintő hírekről, míg mások úgy, mintha kollégák akarnának a kampánnyal kapcsolatos anyagokat megosztani Dropbox-on.

Kert Davies, a Climate Investigation Center alapítója elmondta, olyan is volt, hogy az adathalász e-mail amit kapott, úgy nézett ki, mintha egy Washington-i újságíró küldte volna. Mint mondta,

„nem tudjuk ki fizetett érte, a legfontosabbat, hogy ki bízta meg az indiai céget hogy ezeket az információkat összegyűjtse. Ez nem újdonság. Az elmúlt 25 évben, mióta ezt csinálom, valahányszor olyan dolgon dolgoztam, aminek hatása volt egy cégre, visszacsapott.”

Címlapkép: Wikipédia