Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olaszország úgy érzi, kihagynák az Európai Unióból – koronavírus-összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lassul a világban a koronavírus-járvány terjedésének az üteme, valamint a gócpontok is átrendeződtek – mostanra már több mint ötven napja van veszélyhelyzet Magyarországon, és több mint két hónap eltelt azóta, mióta március 11-én az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak nyilvánította a COVID-19-et.

Május 14., csütörtök estére globálisan 4 405 688, Magyarországon pedig 39 fős emelkedéssel 3 380 fertőzöttet diagnosztizáltak. Hazánkban a ma bejelentett hat új elhunyttal eddig 436 áldozata van a vírusnak – az alábbiakban olvasható a Mérce napi koronavírus-hírösszefoglalója.

A fertőzöttek száma folyamatosan frissülő élő térképen itt, Magyarország Kormányának koronavírussal foglalkozó weboldala pedig itt követhető. További cikkeink a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan ezen a linken elérhetők.

Magyarország

Nyugvó szakaszba érkeztünk, a járvány mérséklődik – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette:

a vidéki nyitás eddig nem eredményezett többletfertőződést, de ki kell várni a 14 napos lappangási időt, hogy ezt nyugodtan ki lehessen jelenteni.

Csökken a kórházban ápoltak száma, az igazolt fertőzöttek 23 százaléka pedig idősotthon lakója – mondta a tisztifőorvos.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján kívül ma Kormányinfó is volt: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tövábbi enyhítéseket jelentett be – mivel a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

Ugyanakkor fontos, hogy a másfél méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban.

Újra lehet vidéken a kávézók, cukrászdák, büfék, presszók zárt tereit használni, valamint hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok is.

Gulyás kitért az Európai Parlamentben ma Magyarországról szóló vitára is is, szerinte boszorkányüldözés, koncepciós eljárás zajlik Magyarország ellen.

A kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését, azonban erről kikérik a kerületi polgármesterek véleményét is – különös fordulat ez azt követően, hogy a veszélyhelyzetben bevezetett forrásmegvonásokról, az iparűzési és gépjárműadó átcsoportosításáról nem kérdezték őket. Gulyás arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely az egyetlen, aki nem nyilvánított egyértelmű véleményt a korlátozások feloldásával kapcsolatban.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont elfogadhatatlan, hogy a kormányzat nem akarja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó. Karácsony Facebookon közzétette a Gulyásnak címzett levelét is, melyben arról ír, hogy

„amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését. (…)

A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik”

– írta Karácsony Gergely.

Miután múlt héten 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési forrást vont el a kormány Józsefvárostól a veszélyhelyzetre hivatkozva, ma Pikó András, Józsefváros polgármestere dokumentumokkal igazolva tételesen cáfolta Kocsis Máté kerületi országgyűlési képviselő az ügyhöz kötődő állításait.

Júniustól több légitársaság is újraindítja budapesti járatait, bár a cégek egyelőre csökkentett járatszámmal közlekednek majd a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre: a British Airways londoni, az Eurowings stuttgarti, a Jet2 leedsi és manchesteri, a Qatar Airways dohai és a Swiss zürichi járata indul újra, és az Emirates is tervezi a dubaji összeköttetés újraindítását.

Májusban a WizzAir tizenöt útvonalon indította el ismét a légiközlekedést, valamint a hónap elejétől a KLM állított még vissza napi egy járatot Amszterdamba. Az utóbbi egy hétben mintegy 100 induló- és érkező járat közlekedett Budapestről és Budapestre.

Külföld

Miután több európai uniós tagállam a lezárások ellenére kétoldalú megállapodásokat köt egymással a határzárás feloldásának érdekében, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólalt a gyakorlat ellen, szerinte ez az EU-t alapját képző közös piac felszámolását jelenti. Az érvelése szerint Olaszországot ezzel kihagynák az Európai Unióból. „Berlin és Bécs kizárja Olaszországot” – szóltak az olasz napilapok csütörtöki címei, miután Horvátország biztonságos turistafolyosókról állapodott meg Németországgal.

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában most már tartósan és folyamatosan lefelé haladnak az új koronavírus okozta járvány fertőződési és halálozási mutatói. Eddig 2 219 281 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában, ebből 126 064-et az előző egy napban, ami napi rekord. Egy napon belül ezzel 3446 új esetet szűrtek ki.

Csehországban az új koronavírus-járványban megfertőzött személyek kétharmada már felgyógyult betegségéből – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön délelőtt megjelent kimutatásból.

Romániában a miniszterelnök veszi át a koronavírus-járvány miatt alakult országos vészhelyzeti operatív törzs vezetését: ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004-ben kiadott 21-es számú sürgősségi kormányrendeletet – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban kormányfő. A miniszterelnök szerint erre a testület tekintélyének növelése érdekében van szükség. Az országban az operatív törzs péntektől kihirdeti a veszélyhelyzetet, amely a csütörtökön éjfélkor véget érő rendkívüli állapotot váltja fel, lehetővé téve, hogy a hatóságok meghozzanak minden szükséges intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Szerbiában egy nap alatt 10 243-ról 10 295-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szerb miniszterelnök aggodalmának adott hangot, hogy ha felelőtlenül viselkednek az emberek, akkor hamar visszatérhet az új típusú koronavírus. Szerdai tévés szereplésében arra kérte az embereket, hogy az idei nyarat inkább Szerbiában töltsék, ne utazzanak külföldre, mert az utazásokkal jelentős fertőzésveszélynek teszik ki magukat.

Észak-Montenegróban több mint egy hete nem volt új fertőzött, a regisztrált fertőzöttek száma 324, de már csak 8 aktív eset van. Több rendőr is megsérült a múlt éjjel az észak-montenegrói Niksicben, ahol szerb ortodox hívek az ellen tiltakoztak, hogy nyolc papot, köztük egy püspököt a gyülekezési tilalom megszegése miatt őrizetbe vettek. A hatóságok végül könnygázzal oszlatták fel a tömeget, néhány tüntetőt őrizetbe vettek. A szerb ortodox papok szerdán a tilalom ellenére tartottak tömeges liturgiát Niksicben.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2158-ról 2181-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az állami nyomozó és védelmi ügynökség (SIPA) az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta része, a Bosznia-hercegovinai Föderáció kormányát vizsgálja, és a kormányépületben is házkutatást tartott, mert a gyanú szerint az illetékesek a piaci árnál jóval drágábban vásároltak lélegeztetőgépeket Kínától egy málnafeldolgozó üzemen keresztül, amelyekről kiderült, alkalmatlanok koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

Peking szerint rágalom, hogy kínai hackerek az amerikai egészségügyet vennék célba az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatási eredmények megszerzésére.

(MTI)
Címlapkép: MTI/Komka Péter