Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fertőzésfigyelő alkalmazást adtak ki Magyarországon, külföldön lassú újranyitás vette kezdetét – koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 3 éves.

Május 13-án Magyarországon 1809 aktív fertőzöttet tartottak számon, 1102 gyógyultat és 430 elhunyt személyt. Globálisan a statisztikák szerint jelenleg 4,28 millió embernél mutattak ki koronavírust, másfél millióan már meggyógyultak, és eddig összesen 292 ezren haltak meg a járvány következtében. Napi koronavírus összefoglalónk következik.

Magyarország

Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Az alkalmazás egyelőre csak Android operációs rendszerre tölthető le, de iOS-en is hamarosan elérhetővé válik, erről a későbbiekben tájékoztatják majd a lakosságot. Az alkalmazás működéséhez aktív Bluetooth kapcsolatra van szükség.

Az applikáció tömeges használatának köszönhetően az azonosított fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, két méteres távolságon belül, legalább 20 percig. Így felvehető a kapcsolat ezekkel az emberekkel, célzottá válik a tesztelés az elkülönítés a járványügyi protokollok, eljárásrendek szerint.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon írt arról, hogy egy kiszivárgott grafikonból jól látszik: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban, minden harmadik fertőzés kórházi. A főpolgármester úgy fogalmazott, ez az információ választ ad arra, miért nem küldték meg számára a részletes budapesti fertőzöttségi adatokat sokadik kérésre sem.

„Kiderül az adatokból az is, hogy már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor azt kértük a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal „felesleges költségnek” minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell”

– írja Karácsony a bejegyzésében.

A főpolgármester arra is keresi a választ, hogy ha a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni.

Kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. május 13., szerda

Kétórásra rövidítené a 65 év feletti lakosokra vonatkozó vásárlási idősávot a Kereskedelmi Dolgozók Független szakszervezete, ugyanis az elmúlt hetekben nagymértékű visszaesést tapasztaltak az élelmiszer-forgalmazásban, írja a Szakszervezetek.hu.

„Már nem jellemző a rohamszerű vásárlás a járványhelyzet miatt, így délelőttönként sem valószínű, hogy tömeg alakulna ki a boltokban. Újra kell induljon a gazdaság, hogy a fizetőképes vásárlóerő visszatérhessen, ehhez a kereskedelmi vállalatoknak is át kell térni a rendes működésre”

– nyilatkozta Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke.

Újabban ugyanis olyanokról is hallanak, hogy a béren kívüli juttatásokon spórolnak a munkaadók, de akad olyan üzletlánc is, ahol a megemelt adókedvezmény ellenére negyedével csökkentik a Szép-kártyás juttatást. Az idősáv szűkítése mellett hétvégente, sáv nélküli, teljes nyitvatartást szorgalmazna a szakszervezet, így az idősebbek friss áru iránti vásárlási igényeit is kielégíthetnék, de a bolti forgalom is kiegyensúlyozottabb lenne.

Külföld

Oroszországban a vakcina megjelenése után tervezik feloldani a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Anna Popva tisztifőorvos ennek lehetséges időpontjaként az év végét jelölte meg.

Az országban 400 kórházban alakult ki járványgóc, ám Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint egyensúlyba került a kórházi kezelésre szoruló és már hazaengedett betegek aránya, viszont gyakran hiány tapasztalható az egyéni védőfelszerelések terén. A járvány elleni küzdelembe egyébként már orvostanhallgatókat is bevontak: sokuk esetében ezt úgy érték el, hogy egyetemi elbocsájtással fenyegették meg őket. Az egészségügyi miniszter ezt a gyakorlatot súlyosan elítélte, valamint hozzátette: a medikusokra elsősorban a laboratóriumokban, járóbeteg-rendelésen, a mintavételhez vagy az egészségügyi intézményekbe érkezők hőmérőzéséhez van szükség. A fertőzöttek „vörös zónában” való kezelésébe kizárólag a felsőéveseket vonják be, csakis személyes beleegyezésükkel. (MTI)

Törökországban már átlépte a 100 ezret a gyógyultak száma, az elmúlt 24 órában 2826 ember hagyhatta el a kórházat, viszont ezzel párhuzamosan 1639 másik ember szervezetében újonnan mutatták ki a kórokozót, így összesen 141 475 igazolt fertőzött van az országban. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter múlt szerdán jelentette be, hogy átléptek a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a „kontrollált társadalmi élet” nevet viseli.

A lazítások értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak – akikre állandó jellegú kijárási tilalom vonatkozott – hetente néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból. Az intézkedések enyhítése keretében egyúttal bizonyos feltételekkel újranyithattak hétfőtől a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok. (MTI)

Hétfőtől kinyithatnak a múzeumok is Belgiumban, jelentette be a miniszterelnök, Sophie Wilmes. Az ország a járvány visszaszorítását célzó intézkedések második szakaszában jár, ám a kulturális helyszínek újranyitása nem jár a területükön található éttermek, kávéházak, játszóterek újranyitásával.

Belgiumban a jövőhéttől folytatódhat az oktatás az alap- és középfokú intézményekben, valamint a megfeljebb 50 standdal rendelkező piacok is kinyithatnak.  A kereskedőknek és alkalmazottjaiknak, illetve azokon a munkahelyeken, ahol a személyes kontaktus elkerülhetetlen, kötelező lesz a szájat és az orrot takaró maszk viselése. A vásárlók és ügyfelek számára a legalább másfél méteres távolság megtartását írták elő.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila