Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Radikálisan nőtt a munkahelyi balesetek száma egy év alatt, a szakszervezetek együttműködnének a kormánnyal

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyre nő a munkabalesetek száma, tavaly összesen 24 ezer 55 esetet regisztráltak – ez a munkavédelmi ellenőrzések számának csökkenésével magyarázható, derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményéből. Az összefoglalót a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak közelgő, április 28-i emléknapja alkalmából publikálták.

„Ez a helyzet egyszerűen tarthatatlan és elfogadhatatlan, mint ahogyan a minisztériumi magyarázat is, miszerint a balesetek számának növekedése mögött elsősorban a foglalkoztatás, a feldolgozóipar bővülése áll. Ezt az érvelést nem fogadjuk el”

-jelentette ki Kondor Norbert, a MASZSZ munkaügyi bizottságának elnöke.

Két év stagnálás után tavaly a 2018-as adatokhoz képest jelentősen nőtt a balesetek száma: néggyel többen, 83-an vesztették életüket munkavégzés közben, csonkulást 244-en szenvedtek el, derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi főosztályának legfrissebb tájékoztatójából. A munkavédelmi ellenőrzésekről szóló jelentésből az is kiderül:

tavaly a munkáltatók 74 százalékánál találtak hiányosságot, míg 2018-ban ez az arány 72,8 százalék volt.

Kondor szerint ráadásul idén kevesebb munkáltatót is ellenőriztek, ami a munkavédelmi ellenőrök hiányának tudható be.

„A Magyar Szakszervezeti Szövetség a munkavállalók egészsége érdekében elvárja, hogy mindenre kiterjedő munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi vizsgálat kezdődjön, pontosan tárják fel, mi az oka az egyre több balesetnek, ebből a szakértők vonják le a megfelelő tanulságokat, s tegyék meg a szükséges intézkedéseket”

– közölte Kondor Norbert.

Kondor arra is emlékeztetett: az elmúlt években a szakszervezeti tiltakozások ellenére is a kormány sorban fogadta el az olyan döntéseket, amelyek negatívan befolyásolják a hazai munkavédelem helyzetét, a balesetmegelőzés színvonalát. Ilyen volt például a kollektív szakszervezeti jogok megnyirbálása, a munkavédelmi hatósági felügyeleti rendszer átalakítása és a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségének eltörlése.

„Csakhogy itt nem csupán egy rendszer jó vagy rossz működése, hanem emberek egészsége, élete a tét”

-tette hozzá az elnök.

Az együtműködés reményében az Országos Munkavédelmi Bizottság szakszervezeti munkavédelmi tisztségviselőkből és szakértőkből álló csapata levelet is írt Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárnak, felajánlva a tapasztalatok megosztását, a további lépések egyeztetését. Kondor szerint viszont ilyesfajta kooperációra eddig nem tartottak igényt a döntéshozók, sőt, a napokban elküldött javaslatokat is inkább támadásnak vették.

Pedig a munkavédelmi irányításban működő szervezetek összehangolt munkájával, az esetek szakszerű kiértékelésével és hozzáértő intézkedésekkel csökkenteni lehetne a baleseteket.