Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint „Isten figyelmeztetése” a járvány – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 4 éves.

Átlépte a 2000 fertőzöttet a hivatalos magyar koronavírus-nyilvántartás ma reggel. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján viszont Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, Magyarországnak „talán sikerül elkerülnie” az exponenciális növekedés szakaszát a vírusfertőzésben, azt a pontot tehát, amely Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a legnagyobb problémákat okozza.

A május 3-a körülire prognosztizált járványcsúcsról megismételte, hogy ez nem a járvány végét jelenti. Az, hogy ez a „plafon” mennyi ideig tart, előre nem lehet megmondani, ez egy hosszabb időszak is lehet – tette hozzá, kiemelve, hogy ebben az időszakban járványügyi szempontból az egy-két napos adatokból még nem lehet következtetéseket levonni.

Az országos adatokról szólva a szakember elmondta, keddre 2098-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 213-an hunytak el a betegség következtében, és 287-en felgyógyultak. Kórházban 842 embert ápolnak, közülük 82-en szorulnak lélegeztetőgépre, ők súlyos állapotban vannak. Kérdés kapcsán közölte, Magyarországon eddig nem tudnak olyan esetről, hogy egy egészséges ember halt volna bele a koronavírus-fertőzésbe, de nemzetközi példák erre is vannak már.

De mit jelent mindez régiós összehasonlításban?

A UCL adatelemzése szerint a magyar tendenciák továbbra is követni látszanak a máshonnan érkező, hivatalos adatok növekedési számait. Ezek akkor is jó átnézetet adnak a jelenlegi fertőzés-helyzetről, ha ismert: az országok egészen eltérő tesztelési módszereket és adatszolgáltatási szempontokat vesznek figyelembe. Az adatok szerint a fertőződések száma nagyjából ugyanabban az ütemben növekszik nálunk, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában (kicsit nagyob esetszámmal) és Bulgáriában. Ez az országcsoport az adatok alapján közeli tetőzést mutat a fertőzések emelkedése tekintetében.

1 millió lakosra jutó esetszámok Közép-Kelet-Európában 2020 március 4 és április 21-között (logaritmikus skálán). Ábra: Mark Handley, UCL

Ez ugyan mérsékelten jó hír, de a kormány és Orbán Viktor egyelőre csupán óvatosan optimista: mai, Mária Rádiónak adott interjújában a miniszterelnök inkább azt hangsúlyozta, május elején közli majd a kormány „kilábalási tervét.” Viszont úgy fogalmazott: az is kérdés, hogy a most „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be. A válaszra Orbán szerint „különböző iskolák léteznek”, ő a mérsékelt irányzathoz tartozik: a bekövetkező visszaesést kisebbnek látja, mint a legtöbben, a visszatérést azonban lassabbnak, mint a legoptimistábbak – közölte. Úgy gondolja, hogy jövő ilyenkor egy olyan gazdaságról lehet majd beszélni, amely azt a teljesítményt képes nyújtani, mint amit két hónappal ezelőtt.

A miniszterelnök rámutatott: most sincs garancia arra, hogy a járványt sikerül ellenőrzés alatt tartani, ezért az a kérdés, mire készítsék fel az országot.

A kormányfő az interjú végén arról beszélt, hogy a magyarok kaptak „egy figyelmeztető jelet”: már éppen kezdtek jól menni a dolgok, belendült a gazdaság, nőttek a bérek, mindenkinek volt munkája, de „kaptunk egy figyelmeztetést, amely arról szólt, hogy jó, jó, persze, fontos dolog, hogy jól éljetek, de ne feledkezzetek el arról, hogyan kell szépen élni”. A jó élet ugyanis nem hoz magával automatikusan szép életet – mondta.

Kérdés, ilyen megértően látja-e a helyzetet az a 320 ezer ember, aki a ma kiszivárgott, belső kormányzati statisztikák szerint máris munkát keres, az ő számuk 12 ezer fővel nőhetett a válság egyetlen hete alatt.

Komoly változások jöhetnek Budapesten is: a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A főpolgármester emlékeztetett, már korábban döntöttek arról, hogy április 27-től csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart arccal lehet majd utazni a tömegközlekedés járatain is.

A májusi érettségiről továbbra sem döntött még egyértelműen az oktatási tárca. Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelési államtitkára ma csak annyit árult el, jelen tervek szerint rendes időpontban megtartják az érettségi vizsgákat a végzősöknek. Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont „mozgatását” indokolják, a szükséges döntést meg fogják hozni – tette még hozzá.

Karácsony Gergely mindeközben ugyancsak az érettségivel kapcsolatban azt jelentette be, a vizsgák idejére helyreáll a BKV szokásos, munkanapokra érvényes menetrendje.

Olaszországban visszaszorult a fertőzés, betegeket küldenek el a brit szuper-járványkórházból

Hosszú idő után először jelentősen visszaesett az új megbetegedések száma a vírus következtében az egyik legnagyobb pusztítást okozó Olaszországban. A mai adat szerint ugyan ma is 534-en haltak meg a fertőzésben, az aktívan fertőzöttek száma ma először jelentősen esett, így 528-cal kevesebben lettek, még így is 107.709-en.

Tovább súlyosbodik viszont a helyzet Nagy-Britanniában, ahol ma is 822 áldozata volt a Covid-19-nek. A helyzetre jellemző, hogy hiába épült egy nagy expo-épületben, rövid idő alatt egy több ezer embert is ellátni képes járványkórház, a Nightingale a legsúlyosabban veszélyeztetett Londonban, folyamatosan kénytelenek onnan elküldeni a betegeket, ugyanis nem jut elég ápoló a kórház teljes kapacitására. A brit közegészségügy a brexit-népszavazás után folyamatosan ápolóhiánnyal küzd, a legtöbb, az Európai Unió szegényebb tagállamaiból érkező egészségügyi dolgozó ugyanis a politikai helyzet miatt már elhagyták a brit kórházakat.

Talán elérheti a tetőzést a fertőzések száma New Yorkban is, ahol azonban – talán szerényebb mértékben – de növekedett a halálozások száma ma is. Andrew Cuomot a helyzettel kapcsolatban, keleti-parti idő szerint ma este találkozik majd Donald Trump elnökkel, hogy a további lépéeseket egyeztessék.

A New York Times viszont arról számol be, a Covid-19 járvány miatti, példátlan gazdasági visszaesés az Egyesült Államokban elhozhatja a nagy áruházak végét is. Noha az amerikai bevásárlóközpontok már a járvány előtt is a végüket járták, a mostani leállás olyan régi vállalkozások koporsójába verheti be a szöget, mint a J’c Pennies, a Sears vagy a Macy’s és a Nordstrom. A mostani leépítések némelyik áruháznál már a legfelső menedzsment elküldésével is jártak. A Times szerint a folyamatnak korántsem lehet vége a rendkívüli helyzettel, és az online cégóriások, mint az Amazon, Alibaba és a Tencent végleg diadalmaskodhatnak a hagyományos cégek felett.

Noha Németország szövetségi kormánya az újranyitáson gondolkodik, a bajor állam egyáltalán nem követné az általános trendeket. Markus Söder bajor miniszterelnök éppen ma jelentette be, még a müncheni Oktoberfestet sem tartják meg idén, félve attól, hogy az éppen a második hullám előtt robbantaná be újra a fertőzést. Söder, aki a kormányzó CDU vezetőségi posztjáért is indulna így próbál minél több szavazó párttagot maga mögé állítani, ellensúlyozva a járvánnyal szembeni más, lazítást jónak látó hangokat.

Ma adta ki jelentését az ENSZ élelmezési programja is, amelyben figyelmeztet: a Covid-19 járvány az év végéig összesen 265 millió embert sodorhat az éhezésbe. Ez a duplája annak, ami a szervezet eredeti, év elején készült becslésében szerepelt. A világszervezet speciális programjának szakértői ugyanis azzal számolnak: a vírus október-november folyamán újabb hullámban térhet vissza, ezzel pedig hosszútávú gazdasági süllyedést okozva Ázsia, Afrika vidékein. Ennek okai főleg az idénymunka kiesése, az amúgy is egyre gyakoribb szárazságok, és sáskajárások mellett főleg az, hogy olyan nagyhatalmak, mint az USA és Nagy-Britannia egyre inkább kivonják magukat a nemzetközi segélyezésből, ez pedig a járvány okozta krízis miatt véglegessé válhat.

(MTI, The Guardian, The New York Times)
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán