Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb halálozási rekordot döntött meg New York állam – koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 4 éves.

A világban továbbra is számos gócpontban emelkedik a fertőzéses száma, és Magyarországon is egyre gyorsabb ütemet mutat az Operatív Törzs adatai szerint: ma reggel már 895 igazolt fertőzöttet ismerünk az országban, 50-en hunytak el koronavírus-fertőzést követően, a gyógyultak száma 94, közel 16 ezer ember kényszerül hatósági házikaranténban tölteni napjait, és mindeddig 25. 748 COVID-19 tesztet végeztek el a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

Magyarország

Ezzel a magyar szám lassan az ezer fertőzöttet is megközelíti. Ezek nagy többsége (387 eset) Budapesten van, a második az immár a gócpontosodástól félő Pest és Fejér megyék, őket Csongrád (49) és Győr-Moson Sopron megyék (37) követik a listán.

De hogy néz ki mindez régiós összehasonlításban? Akármilyen kicsi, vagy nagy is a tesztelt esetek száma, azok alakulásából általánosan érvényes tendenciákat is meg lehet állapítani a vírus terjedésére vonatkozóan.

Mark Handley, a londoni University College számítástechnika-professzora kétnaponta szemléltető grafikonon is követi a kelet-közép-európai országok számait. Szerinte noha a térség országainak esetszámai közül Magyarországon, Lengyelországon és Romániában továbbra is egyértelmű emelkedés tapasztalható, noha az utóbbi napok emelkedései nálunk is jelentősen kisebbek az exponenciális növekedést jelentő 35%-nál. Abban, hogy lassan a tetőzés fázisába léphet, jelenleg Szlovénia, Szlovákia, valamint Görögország reménykedhet, de Csehországban is közelebb állhatnak ehhez a fontos ponthoz.

1 millió lakosra jutó, igazolt koronavírus esetszám-növekedés Közép-Kelet-Európában (Olaszországhoz hasonlítva) 2020 március 3 és április 6-között (logaritmikus skálán). Ábra: Mark Handley, UCL

Azt, hogy a csúcstól, így a kijárási korlátozások végétől mi is elég távol vagyunk még, ma is jó néhány hír illusztrálta. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester például, miután több helyről is informálódott, kijelentette, az önkormányzatoknak súlyos helyzettel kell szembenézniük az országban, akár csődbe is mehetnek. A mai kormányülés után, a Pesti úti idősek otthonában kialakult helyzet (4 halott, 65 fertőzött) kapcsán azt is mondta azonban, egyetértés van a városháza és a kormány között arról, hogy a szociális intézményekben a tesztelést fel kell gyorsítani.

Azt is elmondta, azt kérte a kormánytól, hogy a már érvényben lévő budapesti kijárási korlátozások még egy hónapig maradjanak is így, hogy a fertőzések számát sikerüljön alacsonyabban tartani.

A problémák oroszlánrészét tehát Budapestnek kell egyelőre viselnie a fertőzések miatt. Újpesten, a Károlyi Sándor kórház esetében egy teljes osztály (fizetős idősellátás) kiürítéséről is döntöttek, a hazaküldött idősek 226 ágya innentől járványkórházi osztályként áll majd rendelkezésre.

Boris Johnson már jobban érzi magát, a francia gazdaság még korántsem

A helyzet továbbra is súlyos kontinensünk nyugati felén, még akkor is ha a járvány első európai gócpontjaként hírhedtté vált Olaszországban és Spanyolországban a fertőzöttek és elhunytak száma is, szinte már egy hete csökkenőben van, előbbi országban viszont ez még ma is 542 halottat jelentett, míg utóbbiban 704-et. A helyzet tehát továbbra is súlyosnak mondható.

Ugyanígy áll Franciaország is, ott azonban az is ma derült ki, hogy az ország GDP-je egyetlen hónap alatt, a karantén óta 6%-os esést produkált. A legutolsó ilyen szörnyű gazdasági éve az országnak 1945 volt, de a gazdasági év akkor a normandiai partraszállás utáni, pusztító háborúval kezdődött. Mindez brutális gazdasági válsághoz vezethet az országban.

Londonban ma viszont azt jelentették, Boris Johnson miniszterelnök állapota rohamosan javul. A vasárnap kórházba szállított brit kormányfő hétfőn még oxigénmaszkra szorult, és állapota miatt végül a St. Thomas közkórház intenzív osztályára kellett szállítani. A javulása viszont ezek szerint ugyanolyan gyorsan várható, mint amilyen hirtelen a kórházba került.

Az ország helyzete amúgy már nem ilyen biztató: ma 938 új halálos áldozattal, már 7097 áldozatott szedett a vírus a szigetországban és összesen 60.000 fertőzöttet tartanak nyilván. Ez Olaszországhoz és Franciaországhoz hasonló, jövőbeni emelkedést sejtet ott is, sőt egyes kutatók szerint a helyzet, a lassú és kései kormányzati reakció miatt, még rosszabbá válhat.

New York leghosszabb napja

Nem túlzott az Egyesült Államok tisztifőorvosa (surgeon general), Jerome Adams vasárnap azt, hogy ez a két hét az Egyesült Államokban „generációja Pearl Harborjává” válhat a koronavírus-járvány miatt. Valóban, a világban jelenleg nyilvántartott másfél millió fertőzött közel harmada, (422.000) már az USA-ban van, ráadásul a legnagyobb gócpontban, New York államban folyamatosan és meredeken emelkedik a halálos áldozatok száma, ma 779 volt, ez az eddigi legmagasabb szám.

És más államokban sem éppen azt mutatja a helyzet, hogy  – ahogyan Donald Trump elnök azt még egy hete is említette – húsvétvasárnapra helyreállhatna az ország. Legutóbb éppen egy chicagói börtönbe regisztráltak tömeges megbetegedéseket, egyszerre 100-at.

Éppen az ilyen helyzetek elkerülése végett Andrew Cuomo New York-i kormányzó már múlt héten elkezdte elengedni a zárt büntetésvégrehajtási intézetek kisebb bűnökért elítélt lakóit, ideiglenesen, járványügyi okokból.

A New York-i fertőzöttek száma mára minden, az USA-n kívüli ország fertőzésszámát megelőzte, most 149.316-nál tartanak. Cuomo figyelmeztetett: a helyzet következtében a következő napokban is hasonlóan magas halálozási számokra kell számítani, de szerinte „a görbe is hamarosan kisimul” majd ezután, amivel nyilván arra utal, reményei szerint New Yorkban még a héten tetőzik a járvány.

Vuhan újraindul, Szaúd-Arábiában már a királyi család 150 tagja beteg

Míg Európa és Amerika a vírus legsúlyosabb következményeitől szenved, addig Kínában látványosan csökken a járvány intenzitása. Az első kitörést még december végén jelentő Hupej tartományi főváros, Vuhan ma óvatosan ugyan, de újraindította helyi és helyközi (belföldi) tömegközlekedését, sőt, még belföldi repülőjáratok is indultak – igaz, az emberek már pusztán azt a tényt is ünnepként élték meg, hogy január 23-a óta először korlátozás nélkül – de még mindig maszkban, kesztyűben – az utcákra is kimehettek. Összesen 76 napot töltöttek a legszigorúbb karanténban.

Nem ekkora a megkönnyebbülés Szaúd-Arábiában az országot irányító al-Szaúd ház ezres rokonságában immár 150 koronavírus-fertőzést mutattak ki. Igaz, Szálmán király közeli- és távoli rokonainak aggódnia azért nem túlzottan kell: számukra az ország máris előkészített egy új, légkondicionált és 500 ágyas luxuskórházat a legrosszabb eshetőségekre.

Ez nap sem maradt el azonban nemzetközi felszólítások nélkül: David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke arra hívta fel az EU tagországait, minél előbb dolgozzanak ki közös stratégiát a járvány-válság kezelésére. A WHO elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a válság politikai célokra való felhasználása ellen intette a világ vezetőit.

Kiemelt kép: New York National Guard, Flickr