Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiutasított irániak, fertőzött szingapúri turisták és a vendéglátóipar válsága – Koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ez itt a Mérce napi koronavírussal kapcsolatos hírösszefoglalója. A pénteki események javarészt az iskolák bezárásának ügyéről szóltak: az ellenzék és a Fidesz együtt kérik a kormányt arra, hogy hétfőtől zárják be az iskolákat, – erről a nap folyamán ebben a cikkben részletesen is írtunk. De nézzük, mi volt még ma!

A Nemzeti Közművek senkinél sem kapcsolja ki az áramot és a gázt koronavírus idején

A NKM Nemzeti Közművek felfüggeszti a kikapcsolásokat a lakossági áram- és földgázszolgáltatás területén a koronavírus miatt kialakult helyzetben – olvasható az MTI-n. Ez minden védendő fogyasztóra vonatkozik, és azokra is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van – azokra viszont nem, akiknél már korábban kikapcsolták a szolgáltatásokat. A döntés oka, hogy szeretnék csökkenteni az ügyfelek és az NKM munkavállalói közötti személyes érintkezést. Ha valaki az ügyfélszolgálatot szeretné elérni, telefonon, emailben vagy applikáción keresztül keresse őket.

Megszenvedik a karantént a magyar vendéglátósok

A Menedzsment Fórum szerint a turizmusnak és a vendéglátóiparnak jobban fog fájni a koronavírus okozta kiesés, mint a 2008-as válság. A karantén miatt máris elkezdődtek a leépítések, ahogy a foglalások visszamondása és a bevétel csökkenése napról napra gyarapodik. De hasonlóan borús képet festett a G7 a rendezvényszervezőkről is, akiknél a megrendelők az elkövetkezendő hónapok minden eseményt visszamondták,  a piac pedig „teljesen összeomlott”, a lapnak nyilatkozó forrás szerint a cégvezetők egymásnak sírnak, annyira nem látják, hogy tudnak kijönni ebből a helyzetből.

Kiutasítottak az országból két iráni diákot, akik megszegték a karantént

A kormányzati weboldalra került fel egy közlemény délután arról, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni egyetemistát, akik a Szent László kórház karanténját engedély nélkül elhagyták, többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, és az utasításaiknak nem tettek eleget. A tényleges kiutasítást viszont egyelőre felfüggesztették, és csak akkor fogják véghez vinni, amikor megteremtették a kellő feltételeket. Hozzáteszik, az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, ami távollétükben is befejezhető lesz ellenük.

Siófokon 6-an karanténban, és Budapesten is több a gyanús eset

A siófoki polgármester bejelentette, hogy 6 helyi lakost helyeztek házi karanténba: hárman egy családból származnak, egy negyedik pedig az ő kollégájuk. Olaszországból jöttek haza, ahol már 2 hétig karanténban voltak, de ettől függetlenül elrendelték számukra a karantént itthon is – amúgy tünetmentesek. Eközben kiderült, hogy egy koronavírusos nő gyereke a budapesti Toldy Ferenc gimnáziumba jár, ám a kórházban visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit és a gyerekei osztálytársait és tanárait is. A nap folyamán pedig arról is volt hír, hogy egy egész osztályt hazaküldtek a szintén budapest ELTE Trefort gimnáziumból, mert egy diák távoli kapcsolatban áll egy koronavírusos beteggel.

Magyarországon járt két szingapúri fertőzött

Az Index a Channel News Asia portálra hivatkozva írt arról, hogy két két szingapúri személy járt Magyarországon a héten, akiknél később kimutatták a koronavírust. Az egyikük egy 26 éves malajziai férfi, aki szingapúri munkavállalói engedéllyel rendelkezik. Március 1-3-ig Németországban, 4-6-ig Csehországban, 7-8-ig Ausztriában, március 9-10-ig pedig Magyarországon járt. A másikuk egy 24 éves kínai, szintén Szingapúrban dolgozó nő, aki ugyanazon az útvonalon járt, mint társa.

NEM kapta el a koronavírust a brazil elnök

Végigsöpört a világsajtón a hír, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök is elkapta a koronavírust, miután egy közeli munkatársáról már korábban kiderült, hogy pozitív lett a tesztje. Bolsonaro azonban Facebookon cáfolta az állítást, álhírnek nevezte, hogy beteg lenne.

– NÃO ACREDITE NA MÍDIA FAKE NEWS!

– SÃO ELES QUE PRECISAM DE VOCÊS!

Közzétette: Jair Messias Bolsonaro – 2020. március 13., péntek

Angliában 1 évvel elhalasztják az önkormányzati választásokat

2020 májusában tartották volna Angliában az önkormányzati választásokat, de a kormány úgy döntött, most az a felelős döntés, ha ezt 1 évvel elhalasztják, így csak 2021-én fognak szavazni a britek. Az egyelőre nem világos, miért rögtön ilyen sokat toltak a választáson, miért nem csak őszig várnak vele. A szigetországban egyébként jelenleg 798 koronavírusos megbetegedésről tudnak és 10 halálos áldozatról.

Donald Trump szükségállapotot hirdetett az USA-ban

Donald Trump pénteken a koronavírus miatt szükségállapotot hirdetett az Amerikai Egyesült Államokban – írja az Index a CNN-re hivatkozva. Az amerikai elnök elmondta, a veszélyhelyzet kihirdetésével 50 milliárd dollárhoz biztosít hozzáférést az államoknak és a településeknek a vírus elleni közös küzdelemhez. Azt is bejelentette, hogy létrehoznak tesztelési helyszíneket kifejezetten koronavírus-tesztek elvégzésére, annak érdekében, hogy minél több embert minél gyorsabban lehessen tesztelni.