Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alaposan elpáholták a szlovák választáson a magyar pártokat, óriásit nyert a jobboldal

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szlovák parlamenti választások beigazolták a várakozásokat, sőt, kicsit túl is teljesítették azokat, miután a populista jobboldal hatalmasat aratott, a magyar pártok brutális vereséget szenvedtek, és az elvileg szociáldemokrata Smer egy jó időre eláshatja magát.

A végleges eredmények alapján várhatóan Igor Matovič, a szélsőjobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) elnöke lesz Szlovákia új miniszterelnöke, a Smer ciklus közben kinevezett Peter Pellegrinije után.

A képviselői helyek a következőképp fognak alakulni:

Oľano 53
Smer 38
Sme rodina 17
Kotlebáék 17
SaS 13
Za ľudí 12

A választás 2002 óta nem látott mértékben mozgatta meg a szlovák állampolgárokat, akkor 70 százalék fölött volt, azóta viszont nem volt 60 felett, most szombaton 65,83 százaléknyian járultak az urnák elé – a magyarlakta területeken azonban jellemzőbb volt az alacsony részvétel.

Míg Pozsonyban a választók több, mint 78 százaléka adta le szavazatát, addig a magyaros körzetekben sokszor a hatvan százalékot sem érte el a választók aránya a szlovákiai magyar Paraméter beszámolója szerint – ez pedig meg is látszik a magyarokra lövő etnikai pártok csúnya lebőgésén.

De nem csupán a Fideszhez közel álló magyar párt, a három százalékos eredményt elérő MKÖ és az interetnikus, két százalékot kapó (és az előbbitől mindenhol kikapó) szlovák-magyar Híd-Most nem jutottak be a parlamentbe, de Zuzana Čaputová elnök pártja, a magyar tagozattal is rendelkező liberális Progresszív Szlovákia támogatottsága is összeomlott.

Bugár Béla, a Híd-Most elnöke a hírek hallatán benyújtotta lemondását pártvezetői tisztségéről.

Azt egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja, mint mondta, ez a pártkongresszus fogja eldönteni, azonban továbbra is szeretné segíteni a pártot a szlovák parlamentből harminc év után távozó politikus. A Paraméter Bugárral készült interjúját itt tudjátok megnézni.

Összességében elmondható, hogy a választók keményen büntették az eddig kormányzó koalíciós pártokat, az elvileg baloldali Smert, a jobboldali SNS-t és a magyar-szlovák Híd-Mostot, így a jobboldali pártok koalíciós kormányzásra készülhetnek, az OĽaNO, SaS, Za ľudí pártoknak megvan a kormányzó többséghez szükséges számú helyük az országgyűlésben.

Azonban akár alkotmányozó többség is lehetséges, ha a pártok megállapodnak Boris Kollár-vezette jobboldali-populista Család vagyunk (Sme rodina) párttal, így ugyanis meglenne az ehhez szükséges háromötöd, vagyis több, mint 90 hely a 150 fős szlovák parlamentben.

Érdekes fordulat ugyanakkor, hogy gratulációja mellett Pellegrini eddigi miniszterelnök azt is elmondta, akár hajlandó is lenne a Smer az együttműködésre a jobboldali blokkal, noha ez már végképp megkérdőjelezi a párt önmagáról hirdetett ideológiai hovatartozását – noha eddigi koalíciós partnerei sem a szociáldemokrata elvek zászlóvivői voltak. Pellegrini az együttműködés lehetőségéről elmondta,

„Soha nem mondd, hogy soha. Én nem zárkózom el a megbékélés koalíciója elől, amely a lehető legnagyobb stabilitást garantálná. De ezt a kérdést Igor Matovičnak kell feltenni, hogy hajlandó lenne-e ilyesmire, hogy felhív-e majd.”

Erre azonban nem fog sor kerülni: a megválasztott miniszterelnök reakcióképp a Magyarországon is népszerű betintázós váddal illette elődjét, mondván

„Feltételezem, hogy amikor Pellegrini ezt a kijelentést tette, a Smer székházában már jócskán iszogattak. Üdvözlöm Peťo Pellegrinit, a válaszom, hogy semmi esetre sem”

Szintén érdekesség, hogy a korábbiaktól eltérően az új jobboldal immár nem a Ján Slota idején megszokott véresszájú etnicista magyarellenességgel igyekszik támogatókat szerezni, ami meg is hozta gyümölcsét: több magyarlakta járásban is kiemelkedően jó eredményeket ért el az OĽaNO, megelőzve a kifejezetten magyarokra célzó pártokat.

A magyarok elleni etnicista uszítás félredobását jelzi az is, hogy a pártnak lesznek magyar képviselői is,

„Közvetlenül képviselni fogjuk a szlovákiai magyarokat, hiszen legalább két-három magyar nemzetiségű képviselőnk lesz, bár ezt még pontosan nem tudom. Grendel Gábor, aki szlovákiai magyar, a második legtöbb preferencia-szavazatot szerezte. Azon leszünk, hogy Szlovákiában minden nemzetiség képviselője jól érezze magát”

mondta Matovič.

Előzetes elemzésünk a szlovák helyzetről itt olvasható. A cikkben megkérdezett szakértőnk, Alena Krempaská az Egyszerű Emberekről igen lesújtóan nyilatkozott:

„A pártban sok az eddig ismeretlen, új arc, vallási fundamentalisták, akik nyíltan elnyomják a nők reproduktív jogait és éppígy nyíltan uszítanak az LMBT közösség tagjai és jogai ellen. Népszerűségük növekedése alapján Krempaská szerint az elkövetkezendő években ezen jogok és szabadságok csorbítását leszünk kénytelenek végignézni.”

via Azonnali / Új Szó / Bumm / Paraméter