Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump jövő héten meglátogat egy indiai várost, ezért téglafalat építenek a nyomornegyede elé

Ez a cikk több mint 4 éves.

Donald Trump jövő héten Indiába utazik, hogy még a 2020-as választások előtt megállapodjon egy kereskedelmi egyezményről Narendra Modi miniszterelnökkel. A február 24-i találkozó Gudzsarát állam legnagyobb városában és Modi székhelyén, az 5,1 milliós Ahmabádábban fog lezajlani, amit az esemény alatt várhatóan globális figyelem övez majd.

És miután az elnöki konvoj éppen a város nyomornegyede mellett fog elhaladni,  most egy 500 méter hosszú falat emelnek a terület mellé, hogy eltakarják a mélyszegénységben élőket Trump és a világ szeme elől.

Amint az a BBC helyszínen forgatott videójából kiderül, a hivatalos szervek azt állítják, a város „szépülése” miatt kezdtek bele az építkezésbe, de finoman szólva is gyanús, hogy éppen most vált esedékessé, amikor Trump érkezik.

A nyomornegyedben élők – érthető okokból – igencsak felháborodtak. Már maga a tény is sérti őket, hogy a városvezetés szó szerint el akarja rejteni őket a nyilvánosság elől, de felrótták azt is, hogy a téglafalra költött rengeteg pénzből akár a negyed helyzetén is segíthettek volna – például közművesítéssel.

„Ha falat építenek az amerikai elnöknek, nekünk is építsenek valamit cserébe” – mondta egy helyi lakos a BBC videójában.

Sajnos Ahmabádábban nem ez az első eset, hogy ilyen megaláztatásban részesülnek a mélyszegénységben élők. Amikor 2014-ben Hszi Csin-ping látogatott a városba, akkor is megpróbálták eltakarni a negyedet, bár akkor még csak ruhadarabokkal próbálkoztak, illetve ugyanez történt 2017-ben a japán miniszter vizitje során is – úgy tűnik, most egyszer és mindenkorra el akarják rejteni ezt a városrészt.

Kedden napközben az újságírók Sharad Pawart, az Indiai Nemzeti Kongresszus parlamenti képviselőjét arról kérdezték, milyen véleménnyel van a fal építéséről, cinikus reakcióját a riporterek pedig egész egyszerűen kinevették:

„Nem értem a kérdést. Hogy engedhetnénk meg, hogy Trump elnök lássa a nyomornegyedet, amikor látogatóba jön? Építeni kell egy falat, hogy elrejtse. Aztán ki kell festeni azt a falat és fotózkodni előtte. El kell ezeket a dolgokat intézni, máskülönben mit fognak mondani az emberek Gudzsarátról, Ahmabádáról és Narendra Modiról? Hogy kérdezhetnek ilyesmit?” – mondta.

A BBC helyszíni videója itt nézhető meg:

(BBC, NDTV)

Címlapkép: BBC