Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarok aggódnak a leginkább az egészségügy állapotáért egy globális felmérés szerint

Huszonnyolc országban, köztük Magyarországon végzett reprezentatív kutatást az Ipsos arról, melyek is a legnagyobb aggodalmat okozó kérdések. A felmérés szerint a vizsgált országok lakosságának 61 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok saját társadalmaikban, de 39 százalékot tesznek ki azok, akik optimistán látják a dolgokat.

Magyarország inkább a spektrum pesszimista végére esik, 72 százalék gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok itthon, és csak 28 százalék szerint tartunk jófelé. Lengyel szomszédaink ennél valamivel derűsebben látják a dolgokat, ott 63 vs. 37 az arány.

Arra a kérdésre, hogy mi a három legaggasztóbb probléma az országban, globálisan a következő válaszok születtek:

  1. szegénység és társadalmi egyenlőtlenség: 34%
  2. munkanélküliség: 31%
  3. bűnözés és erőszak: 30%
  4. pénzügyi és politikai korrupció: 30%
  5. egészségügyi ellátás: 27%

Itthon ez a sorrend teljesen másképp néz ki: a magyarok elsöprő többsége (72%) az egészségügy helyzetét jelölte a legaggasztóbb problémák közé.

Ezzel a felmérésben szereplő országok közül az elsők vagyunk.

A szegénysége és a társadalmi egyenlőtlenségeket a magyarok 52 százaléka sorolta a három legaggasztóbb probléma közé, és a korrupció miatt is globális átlagon felül aggódunk (49%).

A globális top 5-be bekerült másik két probléma, a munkanélküliség és a bűnözés azonban kevésbé izgat minket: mindkét ügyet csak 11 százalék jelezte kiemelkedő problémaként. A viszonylag alacsony bűnözési rátával és a válság utáni felfutás miatt magas foglalkoztatottsági számokkal rendelkező országban ez nem meglepő.

De a munkahelyek minőségét és a bérek szintjét már jobban jelzi a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek miatti fokozottabb aggodalom.

Az oktatást a magyarok harmada sorolta a legégetőbb gondok közé, a bevándorlást pedig csupán 11 százaléknyian jelölték meg.

A klímaváltozás, a terrorizmus, az infláció vagy épp a társadalom morális romlása csupán pár százaléknyi magyarnál került a top 3-ba.

Érdemes hozzátenni, hogy még a magyar kormány által intenzíven rendelt közvélemény-kutatások is visszaigazolják ezeket a tendenciákat. Bár a Rogán Antal vezette kommunikációs tárca féltve őrzi ezeket a felméréseket, a Jobbik-közeli Alfahír újságírója néhány napja betekintést kapott néhány kutatás eredményeibe.

Ezek szerint például az 70 százaléka szerint az elmúlt időszakban nem javult az egészségügy helyzete, sőt a válaszadók közt többen voltak azok, akik szerint az ellenzék jobban tudná kezelni az egészségügy problémáit (42,8%), mint a jelenlegi kormány (39,6%).

(via Ipsos / hvg.hu)

Címlapkép: MTI/Vajda János