Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lengyelországi tanárok is csatlakoznak a Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozáshoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról korábban a Mércén is írtunk, országos felháborodást váltott ki az új Nemzeti alaptanterv, kiváltképp az irodalom- és történelemoktatással kapcsolatos módosítások. A Magyartanárok Egyesülete gyerekellenesnek és elfogultnak értékelte, és a Történelemtanárok Egylete is hosszú állásfoglalásban sorolta a tanterv problémáit, kiemelve többek közt, hogy torzított történelemképet ír elő, és túlzottan előtérbe tolja a honvédelmi ismereteket.

Az irodalmárok szintén hangot adtak nemtetszésüknek, Dragomán György például azt írta Facebookon, „a NAT száraz, unalmas, szinte taníthatatlan, nem személyre szabható, gyanakvó, poros és bizalmatlan. Olyan mintha az lenne az célja, hogy mindenkit elijesszen az irodalomtól és az olvasástól”.

Eközben a tanárok is a közösségi médiában indítottak kampányt: szelfikkel tiltakoznak az új NAT ellen, #NoNAT feliratú papírokat és táblákat maguk előtt tartva – ehhez csatlakoztak most a lengyelországi tanárok is szolidaritásból.

A NIE dla chaosu w szkole nevű lengyel oktatási ügyekkel foglalkozó szervezet Facebookon kérte a kollégákat arra, hogy csatlakozzanak a magyar tanárokhoz: ők is fotózkodjanak #NoNAT hashtaggel és használják azt a szlogent, hogy „nem tanítok fasizmust” – írta meg a glos.pl.

A lengyel cikk megemlíti, hogy az alaptantervből kihagyták Kertész Imre Sorstalanság című regényét, és beemelték Herczeg Ferencet a 10 legfontosabb irodalmár közé – hozzátéve, hogy a konzervatív író mennyire szerette Mussolinit.

És bár a tilatkozás most már nemzetközinek nevezhető, Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos éppen tegnap, azaz csütörtök este nyilatkozta az ATV-nek, hogy

hiába a társadalmi nyomás, nem hinné, hogy emiatt visszavonnák az új Nemzeti alaptantervet, és nem is tartaná jogosnak, ha így tennének.

Hajnal ugyanakkor elmondta azt is, hogy bár az alaptantervben valóban nincs benne Kertész Imre, de a kerettantervben, ami a NAT-ra épülve jobban konkretizálja a tanítandó tantárgyak követelményeit, benne lesz Kertész is, akárcsak Illyés Gyula, Ottlik Géza és Németh László, így a pedagógusoknak lesz lehetőségük róluk is tanítani.

Címlapkép: Beata Zwierzyńska lengyel oktatási ügyekkel foglalkozó szakmabeli tiltakozik az új Nemzeti alaptanterv ellen.