Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint egymillió tonna radioaktív vizet engedne Fukusimából az óceánba Japán

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szennyeződött vizet tároló víztartályok akadályozzák a 2011-ben károsodott fukusimai atomreaktor környékének helyreállítási munkálatait, így a Csendes-óceánba kéne engedni az atomkatasztrófánál szennyeződött 2011 óta gyűlő radioaktív vizet – tanácsolja a japán ipari minisztérium szakértői tanácsa a japán kormánynak. A döntést az eddigi gyakorlatok szerint valószínűleg a kormány is elfogadja, ennek pontos időpontja egyelőre nem derült ki.

A szakértői tanács ötféle különböző megoldást mérlegelt a víztározók felszámolására, felmerült például a szennyezett víz elpárologtatása is, végül azonban a víz óceánba engedését tartják a legmegfelelőbbnek. A tervek szerint a tríciumot, a hidrogén egy viszonylag ártalmatlannak tekintett, és a víztől különösen nehezen szétválasztható izotópját kivéve a víztárolásért felelős Tokyo Electric mind a 61 további radioaktív részecskét eltávolítja a szennyezett vízből.

„A párologtatáshoz képest az óceánba engedés biztonságosabban elvégezhető’

– jelentette ki a tartályok felszámolásának módját vizsgáló szakértői bizottság, utalva arra, hogy trícium vizekbe engedése világszerte elfogadott gyakorlat normálisan működő atomerőműveknél is.

A Tokyo Electric eddig mintegy 1,2 millió tonna radioaktív vizet gyűjtött össze a károsodott reaktor hűtőcsöveiből, a rendelkezésre álló tárolókapacitásuk azonban 2022-re megtelik.

2018-ban a cég már bocsánatot kért, amiért szűrőrendszerei nem távolítottak el minden veszélyes anyagot a Fukusimánál összegyűjtött vízből, valamint akkor ismerték be azt is, hogy tárolókapacitásuk is véges.

A szennyezett víz óceánba engedése aggasztó a környéken lévő halászok, valamint a szomszédos országok, például Dél-Korea számára – előbbiek majdnem kilenc év elteltével is a 2011-es katasztrófa előtti fogásmennyiség kevesebb, mint 15%-át tapasztalják, a délkelet-ázsiai ország pedig már tavaly beidézte a japán nagykövetség egy magas rangú tisztviselőjét, hogy kikérdezzék, Japán miként kezeli a fukusimai vizet. Dél-Korea a 2011-es nukleáris katasztrófa óta fenntartja a fukusimai régióból érkező tengeri ételek importjának tilalmát, valamint sportolói a 2020-as tokiói olimpiára is saját sugárzásmérőkkel és dél-koreából hozott ételekkel készülnek. A nyári olimpia egyes rendezvényei kevesebb mint hatvan kilométerre találhatóak Fukusimától.

A fukusimai atomerőmű katasztrófája azután következett be, hogy 2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét. A földrengést óriási cunami követte, ami nem kímélte a fukusimai atomerőművet sem, így bekövetkezett a világ legsúlyosabb ócieáni sugárszennyezése. A Greenpeace kitelepítési zónában végzett mérései szerint a sugárzás szintje még mindig jelentősen meghaladja a lakosságra vonatkozó nemzetközi határértéket, ezért a területre még évtizedekig nem lehet visszaköltözni. A katasztrófa nyomán 123 ezer ember menekült el otthonából és 18500-an haltak meg vagy tűntek el.

via The Guardian, Reuters, Nikkei, Mérce
Címlapkép: Wikimedia Commons / Flickr Greg Webb / IAEA