Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romos bérlakások elárverezését kérte számon a Fidesz Pikó Andrásékon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nemrég Józsefváros önkormányzatának Facebook-oldalán, változatlan formában is megjelent a 8. kerületi Fidesz egy közleménye, amely szerint Pikó András polgármester „megszegte” kampányígéreteit az önkormányzati bérlakásrendszerre vonatkozóan.

A közleményben a kormánypárti helyi szervezete arról ír, hogy a kerület Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságának január 23-i döntése nyomán az önkormányzati képviselők

„első körben 8 lakást értékesítenek, de az idei évben összesen pedig mintegy 60 lakástól válnának meg.”

A közlemény, amely a kiírás szerint a Fidesz kifejezett kérésére került ki Józsefváros önkormányzatának oldalára is, a továbbiakban Pikó András polgármestert és az ellenzéki városvezetést azzal vádolta meg, hogy „a rászoruló családoknak” való átadás helyett eladja a kerületi tulajdonban álló lakásvagyont.

Az ominózus, az önkormányzat honlapján is szereplő, január 23-ára elkészített előterjesztésben valóban 8, félkomfortos vagy komfort nélküli, és a leírások alapján igen elavult, főként belső-józsefvárosi bérlakást bocsátanának a közeljövőben árverésre, amelyek az új önkormányzat által is fenntatott, de még Sára Botondék idejében hozott vagyongazdálkodási irányelvek értelmében részei annak a maximum 60 bérlakásnak, amelyeket az év során, 10 árverésen értékesíthet az önkormányzat.

Az irányelv, amely tehát még a józsefvárosi Fidesz hozott meg, pontosan úgy fogalmaz:

„lakásgazdálkodás körében megnyíló kötelező és napi feladatok ellátására felhasználni nem kívánt önkormányzati tulajdonban lévő üres lakások közül maximum 60 db társasházi épületben lévő lakás kerüljön évente elidegenítésre.”

Az önkormányzat egyébként a közlemény publikálása után saját maga is reagált a kritikákra, és az ingatlanokban készült fényképekkel illusztrálták, szerintük a helyiségek lakhatásra a jelenlegi formában alkalmatlanok, így nem is nagyon lehet velük más tenni, mint az elidegenítés, amelyből legalább bevétel is származna.

Békési Zsuzsa, a józsefvárosi önkormányzat sajtóreferense a Mérce kérdéseire elmondta, a most elidegenített 8 ingatlan mindegyike „emberi lakhatásra alkalmatlan” abban az értelemben, hogy ugyan hivatalosan lakásnak számítanak, de azokat egy 2019 májusi, tehát még Sára Botond, fideszes polgármester idejében készült, állagfelmérés lakhatásra nem alkalmasoknak minősítette: van köztük pincelakás, és szinte egyikben sincsen bekötött víz, vagy áram.

Az új önkormányzat pedig január végén úgy ítélte meg, ezeknek a lakásoknak a felújítása gazdaságosan már nem kivitelezhető az önkormányzat számára, így a legjobbnak azt látta, ha a már Sára Botond óta érvényben lévő irányelveknek megfelelően ezeket elárverezi, a befolyt bevételt pedig teljes egészében az erre alkalmas önkormányzati bérlakások teljes körű felújítására fordítja.

Békési hozzátette, Józsefváros új lakáspolitikai koncepciója és irányelvei jelenleg is készülnek, azok beadásáig új irányelvet a kerületi közgyűlés elé senki nem terjesztette be, így a bizottságnak a korábbi, már hatályban lévő irányelvhez kell ragaszkodnia a határozathozatalnál.

Arról, hogy a kerületi Fidesz közleményét miért vették át változatlan formában a Fidesz közleményét, mert a párt kerületi frakciója ezt azután kérte tőlük, hogy Jószefváros megosztotta a többségi, Közösen Józsefvárosért Egyesület frakciójának hivatalos tiltakozását a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése ellen.

Ugyanakkor Békési leszögezte, kapacitás hiányában a jövőben sem tervezi az önkormányzat Facebook-oldala, hogy minden kerületi pártközleményt közzétesz, és arra kérte a helyi politikai frakciók vezetőit, tartózkodjanak is a jövőben az erre irányuló rendszeres kérésektől, megkeresésekről.

A kerületben egyébként éppen az október 13-án megválasztott Pikó András polgármester volt az, aki az önkormányzati kilakoltatásokat rendelettel állította le. 

Azelőtt a 2010 és 2019 között hivatalban lévő fideszes kerületvezetés idején az önkormányzati bérlakásokból több hullámban is nagyon agresszíven lakoltatta ki a bérlőket, akár minimális tartozás esetén is. Több ilyen kilakoltatási hullám is elindult, még a most Fidesz-frakcióvezetőként tevékenykedő volt polgármester, Kocsis Máté idejében is. Ezek közül a legnagyobb 2015 őszén kezdődött meg.

Akkori cikkünk is idézte az akkor alpolgármester, majd 2018 és 2019 között rövid ideig polgármester Sára Botondot, aki az embereket tömegesen utcára tevő intézkedéseket négy évvel ezelőtt úgy indokolta, hogy „a kerületiek lakáshelyzetének javítására mindig is kiemelt figyelmet fordít és fordított Józsefváros önkormányzata”, ezért azután akkor 150 önkormányzati bérlakást a legszegényebbek helyett kerületi közalkalmazottak részére ürítettek és utaltak ki.

A kerületben is aktív A Város Mindenkié csoport már 2015-ben is felhívta a figyelmet, hogy míg a szolgálati lakások kiosztása folyamatos volt, addig 2010 után szociális alapon szinte egyetlen önkormányzati tulajdonú ingatlanra sem írt ki pályázatot Józsefváros jobboldali vezetése, ezt pedig a csoport szegényellenes politikának minősítette.

(kiemelt képünk illusztráció)
Címlapkép: pixabay