Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó: Kocsis Máté tegnap a józsefvárosiak szemébe hazudott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, Pikó András józsefvárosi polgármester hétfőn olyan belső önkormányzati levezéseket hozott nyilvánosságra, amelyek alapján Nyerges Zoltán, a kerületi lap korábbi főszerkesztője észrevételeket kér az újság tartalmával kapcsolatban a címzettektől, köztük Kocsis Máté volt fideszes polgármestertől, Sára Botond fideszes polgármesterjelölttől és Rimán Edina volt jegyzőtől, aki nem mellesleg az őszi önkormányzati választások idején a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választás kiegyensúlyozottságáért és tisztaságáért felelt.

Pikó szerint az önkormányzati e-mail fiókban talált levelek arról tanúskodnak, hogy a helyi újság szerkesztési gyakorlata a választás előtt direkt pártirányítás és kézi vezérlés alatt állt, ami egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát.

Kocsi Máté tegnap reagált a Pikó által nyilvánosságra hozott levelezésre: a Fidesz frakcióvezetője azt állította, neki csak észrevételezési lehetősége volt a róla szóló anyagoknál, nem kellett jóváhagynia semmit.

Pikó ma sajtótájékoztatót tartott, ahol további levelezéseket hozott nyilvánosságra, melyekből szerinte egyértelművé vált: Kocsis Máté tegnap a józsefvárosiak szemébe hazudott.

Az egyik levelezésből kiderül, Kocsis Máté frakcióvezetőként egy grafikont „észrevételezett”, vagyis személyesen instruálta a kerületi lap szerkesztőjét egy olyan cikk kapcsán, amiben ő maga nem szerepelt. A lapba már Kocsis javaslata szerint került be a grafikon.

Pikó szerint ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy vajon most is Kocsis Máté utasítja-e a fideszes propagandasajtót a nyolcadik kerülettel kapcsolatban és mi lehet a helyzet a nagyobb elérésű pártszolgálatos orgánumoknál.

„Ott már a kérdéseket is Kocsit Máté vagy a Fidesz másik vezetője írja, vagy mondja tollba?”

– tette fel a kérdést. A polgármester elmondta, az adott időszakban Kocsis Máténak sem a Fidesz frakcióvezetőjeként, sem országgyűlési képviselőként nem lehetett volna semmilyen kapcsolata az önkormányzati lap szerkesztőségével, ahogy a lap tartalmába sem szólhatott volna bele.

Egy másik levelezés tanúsága szerint Nyerges Zoltán főszerkesztő szeretett volna egy páros interjút a lapba a választási kampány hajrájában Sára Botonddal és Kocsis Mátéval. Mivel a korábbi számban már mindkettőjükkel megjelent egy-egy interjú, ezért választották ezt a formát.

Rimán Edina a helyi Választási Iroda vezetője az e-mailre azt válaszolta, „nekem tetszik, főleg azért, mert ezen nem találhat fogást a Helyi Választási Bizottság.”

Ez nyilvánvaló törvénysértés, amiről a levelezésben részt vevő Kocsis Máté és Sára Botond is tudott. Mindez nem csupán politikai, hanem büntetőjogi felelősséget is felvet – mondta Pikó.

A páros interjú természetesen megjelent a lapban.

Pikó emlékeztet: Rimán mindezt úgy tette, hogy jegyzőként feljelentést tett egy nyilvánvalóan kreált adatkezelési csalási ügy miatt Pikó és kampánycsapata ellen a kampány idején. Emellett egyébként olyan levelezéseket is találtak, amelyek Pikóék kampányeseményeinek megfigyeléséről szóltak.

Mindezek fényében nem csoda, hogy az önkormányzatnál – többek közt a Józsefváros szerkesztőségében is – rohamtempóban zajlott az adatmegsemmisítés. Pikó elmondta, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központnál lezajlott informatikai átvizsgálás eredményeiből kiderült, hogy

október 15-e és 29-e között a szerkesztőségben 2 db központi tároló eltűnt, 5 db számítógép adattárolóit eltüntették, két laptopot nem lehet beindítani, 2 számítógépet újratelepítettek, 1 laptopot pedig megvásárolt a volt főszerkesztő.

Pikó szerint egyértelmű, hogy az újság központi pártirányítás alatt állt, amiért egyébként a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria félmillió forint bírságot szabott ki, amit az új, általa vezetett önkormányzatnak kell kifizetnie.

A polgármester kijelentette, az önkormányzat megteszi a szükséges jogi lépéseket:

  • állásfoglalást kérnek a főjegyzőtől, hogy Rimán Edina választási bizottsági elnökként mutatott magatartása sérti-e a törvényt
  • kezdeményezik a képviselő-testületmál Rimán Edina visszahívását  a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. cég felügyelőbizottsági elnöki posztjáról
  • a szerkesztőségben történt törvénysértő „vandál pusztítás” miatt feljelentést tesznek
  • magánjogi kártérítési pert indítanak Nyerges Zoltán volt főszerkesztő ellen, mivel az általa vezetett újság miatt szabott ki a Kúria félmillió forintos bírságot az önkormányzatra, Pikó szerint azonban nem igazságos, hogy ezt közpénzből kell kifizetni
  • a  Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. egészére jogi és pénzügyi vizsgálatot rendelnek el, miután 50 millió forintot költöttek az önkormányzat Facebook-oldalára, amit aztán  hozzáférhetetlenné tettek.

Pikó szerint bebizonyosodott, hogy Kocsis tegnap szemérmetlenül hazudott, amikor azt mondta, csak a rá vonatkozó cikkeket véleményezi.

„Ilyen nyíltan hazudozni egy politikushoz méltatlan viselkedés, csakúgy mint az, ahogy letűnt korok gyakorlatának megfelelően, kézi vezérléssel irányította a kerületi sajtót. Ha egy ilyen politikust tesz a Fidesz frakcióvezetőjének és tart meg frakcióvezetőjének, az a Fidesz felelősége. Róla állít ki bizonyítványt”

– mondta Pikó.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

A most nyilvánosságra hozott levelezések itt olvashatók: