Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes képviselők politikai tisztogatással vádolják Gy. Németh Erzsébetet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma a Fővárosi Közgyűlésben is szó esett a nagy port kavaró kulturális törvényről, csak éppen nem úgy, ahogyan a legtöbben számítanánk rá, ugyanis Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő kérte számon a Fővárosi Közgyűlést politikai tisztogatásért.

A fideszes képviselő kiemelte annak fontosságát, hogy a színházigazgatókat szakmaiságuk és ne politikai hovatartozásuk alapján válasszák. 

A fideszes képviselők nehezményezték, hogy Bán Teodóra pályázatát a Szabad Tér Színház vezetésére nem fogadta el a Közgyűlés. Hassay Zsófia elmondása szerint a szavazás előtt két perccel osztottak ki egy 300-400 nevet tartalmazó listát, amit nem volt idejük és lehetőségük végigbogarászni, így nem tudtak felelősen szavazni. 

Mire Szaniszló Sándor csupán, annyit reagált, hogy

„A színházakat éppen az Ön pártbéli társaitól kéne megvédeni.”

Amikor pedig számon kérték rajta, hogy hiszen a Fidesz most fogadott el egy törvényt, ami külön egyedi megállapodásokra kényszeríti rá a színházakat, ők úgy reagáltak, hogy ez fenntarthatóbbá fogja tenni a színházak finanszírozását.

Később Kovács Péter és Láng Zsolt szintén fideszes képviselők is beszálltak a vitába, és kiemelték, hogy Tarlós István ideje alatt béke volt a színházak és a városvezetés között, hiszen a szakmai bizottságok egyöntetű döntéseket hoztak.

Azt sérelmezték, hogy láthatóan a Főváros számára vannak egyenlők és még egyenlőbbek. Arra a kritikára, hogy mindez az ő szájukból már önmagában szimplán cinikusan hangzik, nem reagáltak.

Később Gy. Németh Erzsébetet vádolták meg azzal, hogy kettős mércével méri a színházigazgatókat, mivel megkezdte a politikai tisztogatást. Mire a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy hosszú távon át akarják alakítani a színházi vezetők választását úgy, hogy visszahozzák az igazgatói jelöltek Közgyűlés általi meghallgatását.

Végül Karácsony Gergely elmondta, hogy azért írták ki újra a Szabad Tér Színház pályázatát, mert össze tervezik vonni a Fesztivál Központtal. A megújított pályázatra pedig továbbra is várják Bán Teodóra jelentkezését úgy, ahogyan mindenki másét.

A Főváros a mai nap folyamán további színház finanszírozással és színházvezetéssel kapcsolatos napirendi pontokat tárgyaltak, mint például a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezetői igazgatói állás pályázatának kiírása.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán