Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kiegyeztek a Waldorf iskolák és a kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb fejlemények láttak napvilágot a Waldorf iskolák és a Kormány küzdelmében. Úgy tűnik, megint megússzák a nemzeti köznevelési törvény módosítását és továbbra is az eddig megszokott módon működhetnek tovább.

Ahogyan már korábban is írtunk róla, némi szünet után Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter egy beterjesztéssel ismét elővette a Waldorf nevelési rendszerű magániskolák ellenőrzésének ügyét. A kormány tervei szerint a nemzeti alaptantervtől eltérő nevelési rendszerű tantervek a jövőben „külön miniszteri engedélyezés alá esnének”, így tehát az EMMI miniszterének kellene ellenjegyezni, hogy adott tantervet a kormány támogatja-e és így be lehet-e vezetni.

Júliusban, a nemzeti köznevelési törvény (NKT) módosításának parlamenti elfogadása előtt a Waldorf Szövetség már erős lobbitevékenységet fejtett ki a kormányra, akik végül leültek velük tárgyalni, itt pedig mind Kásler Miklós emberierőforrás-minisztertől, mind pedig Palkovicstól ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy a Waldorf-iskolákat „nem érinti majd” a KNT aktuális módosítása. Ez akkor végül be is bizonyosodott, és az utolsó pillanatban eltűnt a magániskolákra vonatkozó ellenjegyzési követelmény a módosítók közül. Hasonló dinamikák figyelhetőek meg az elmúlt napokban is.

A most felmerült NKT-módosító alapján pedig a Waldorf Szövetségnek van is oka az aggodalomra. Mint azt ők is kiemelték, míg a korábbi tervek szerint csak 30%-os eltérést engedélyeztek volna az alternatív tantervekben (ez volt az a tervezett intézkedés, amelyet sérelmeztek, és amit a kormánypárti beterjesztők végül visszavontak). Addig a mostani tervek szerint nemhogy 30%-ban nem lehet majd eltérni, de minden egyes, alaptantervtől eltérő tantervet, vagy azokhoz kapcsolódó tananyagot egyenként kellene engedélyeztetni a miniszterrel.

Miközben az alternatív iskolák és nevelési módszerek támogatása még csak említés szintjén sem jelenik meg az új tervek között, ezért ezek engedélyezésére sem kaphat felhatalmazás a szaktárca vezetője, így tehát eleve kizárttá válik, hogy azokkal működjön tovább egy nevelési intézmény.

Waldorf Szövetség november 14-ei közleményében kiemelte, hogy

„A Javaslat elfogadása esetén a köznevelési törvényben egyáltalán nem jelennek meg említés szintjén sem az ’alternatív’ pedagógiák, kerettantervek és óvodapedagógiai programok. A Javaslat a tanszabadság, a tanítás szabadsága, a nevelés szabad megválasztása alapjogának sérelmét okozva Alaptörvénybe ütköző. A Javaslat a Waldorf-intézmények létét alapjaiban kérdőjelezi meg.”

Most viszont úgy tűnik a Waldorf iskolák lobbitevékenysége újra célba ért.

Legújabb közleményükben hírt adnak arról, hogy sikeresen megegyeztek a kormánnyal.

A Waldorf közleménye alapján Dr. Maruzsa Zoltán Köznevelésért Felelős Államtitkárral és kollégáival való egyeztetések minden fél részére megnyugató megállapodásokkal végződtek. A Magyar Waldorf Szövetség részéről Marosváry Péter elnök és Szabó Zoltán ügyvezető, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete részéről Horn György elnök és Dobos Orsolya, az alternatív tagozat vezetője vettek részt.

Közleményükben számot adnak arról, hogy a kerettantervi rendszert leváltó, aggályosnak tartott új engedélyezési folyamat vonatkozásában az a megállapodás született, hogy az eredeti törvényjavaslatban szereplő, „nevelési-oktatási tartalom” erejéig való eltérési lehetőség keretei kibővülnek a jelenlegi „alternatív passzus” tartalmával.

Mely így a továbbiakban is garanciát jelent arra, hogy az alternatív pedagógiát folytató intézmények az abban felsorolt területeken eltérhessenek az általános szabályoktól.

Kiemelték, hogy az új megfogalmazás más egyéni eltérésekre is lehetőséget adhat. A tárca képviselője kifejtette, hogy mivel a szabályozási szándékuk nem szűkítő, hanem deregulációs jellegű volt, a javasolt tartalmi bővítés pedig a tárca egyedi engedélyezési lehetőségeit szélesíti, így kezdeményezni fogják a szöveg pontosítását.

A közlemény megerősíti, hogy az intézmények működési engedélyezési eljárása a kormányhivataloktól a Minisztérium hatáskörébe kerül. A működő iskoláknak és óvodáknak azonban mégsem kell új engedély-kérelmet beadniuk, mindössze egy rövid dokumentum elkészítésére lesz szükség, melyben az intézmény nyilatkozik, hogy a korábbi működési engedélye szerint folytatja a tevékenységét.

A nyilatkozat alapján biztosított lesz az azonos feltételek szerinti, jogfolytonos működésük. A tárca képviselője elmondta, hogy valamilyen igazgatási lépésre szükség van a feladat tárca általi átvétele kapcsán, de nem céljuk a jól működő intézmények felesleges dokumentáltatása, a tárca a szükséges ellenőrzéseket végre tudja hajtani.

Fontos, hogy a Waldorf- és más kerettantervek által biztosított kivételek és a működő intézmények (végzettségek, stb.) az induló iskolák és óvodák számára továbbra is biztosítva lesznek, de ennek törvényi garanciája nem lesz. Ezért az a megállapodás született, hogy a Magyar Waldorf Szövetség minden induló intézmény engedélyeztetési folyamatát nyomon fogja kísérni és szükség esetén részt vesz az esetleges vitás kérdések megoldásában.

A Minisztérium kiemelte, hogy nem célja sem a meglévő, sem az új alternatív intézmények ellehetetlenítése.

A közlemény alapján jogtechnikai szempontból a módosításokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogja előterjeszteni az Országgyűlés számára. A végszavazás időpontja várhatóan december közepe.