Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rojava feminista állama egy békésebb világot ígér

Ez a cikk több mint 4 éves.

Marikovszky Andrea a Nők nemzetközi ligája a békéért és szabadságért tagja beszédében elmondta, hogy a szervezet 1915-ben alakult, amikor háborúk dúltak világszerte, de a feministák szembeszálltak ezzel a világgal és egy békésebb világot akartak építeni. Az örmény népirtás idején a szervezetben már volt két magyar nő akik akkor is felléptek a népirtással szemben.

Elmondta, hogy Rojava feminista állama pedig megmutatta, hogy lehetséges egy ilyen világ építése, nekik sikerült, az ami a kapitalista patriarchátus kutyáinak nem. A háború romjaiból felépítettek egy új társadalmat. Küzdenek a nők kizsákmányolása, elnyomása ellen a nők elleni erőszak, szexizmus, ageizmus ellen. Mindezzel példát mutatnak a Nyugat számára.

Mintát mutatnak a szolidaritásból és társadalmi felelősségvállalásból. A Rojava ellen folyó háborúban elhunyt kurd áldozatokat sajátunként kell hordoznunk.  A férfi politikusoknak itt az ideje, hogy komolyan vegyék a nők szavát. Igenis megmutatta Rojava, hogy fel lehet építeni egy békés feminista államot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat viszont csak fegyverkezésben és népirtásben érdekelt. Erdogan, Putyin, Trump és Orbán csak a kizsákmányoláshoz és az erőszakhoz ért. A nőkben csak az olcsó munkaerőt, a kizsákmányolható anyát, a szülőgépet csupán egy bábot látnak.

A beszélő elmondta, hogy fél három gyerekét, amiből kettő lány egy ilyen világban felnevelni, ahol a politikusok bebörtönzik vagy megölik a kritikusaikat, leépítik az oktatást és a gazdagokat támogatják. 

„Környezetpusztítás, népírtás ebben nőnek majd fel a gyerekeim család barát Miniszter Úr?”-kérdezte a felszólaló

Végül elmondta, hogy hisz a béke, szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjében és, hogy létezhet egy állam elnyomás nélkül, ezt megmutatta nekünk Rojava.

Végül pedig követelte a háború befejezését és a károk helyreállítását.

Címlapkép: Fotó: Mérce