Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd és az LMP is tiltakozást tartott Putyin budapesti látogatása ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda reggel a  Párbeszéd aktivistái egy molinót feszítettek ki a Clark Ádám téri alagút fölé, amelyen Orbán, Putyin és Erdoğan arca látható egy „diktátorok” felirattal, délelőtt 11 órakor pedig az LMP tartott Paks2-ellenes akciót a Blaha Lujza téren.

Barabás Richárd a Clark Ádám téri sajtótájékoztatón elmondta, Vlagyimir Putyin budapesti látogatása látogatás azért is botrányos, mert – akárcsak korábban – ezúttal sem ismerjük a tárgyalás részleteit.

A Párbeszéd szővívője szerint az elmúlt évek orbáni politikájára az eladósodás, a kiszolgáltatottság és a rossz megállapodások voltak jellemzőek az orosz egyezségekkel kapcsolatban – utalva nemcsak a paksi beruházásra, hanem a Tarlós alatt megköttetett metrófelújításokra is.

A párt szerint elengedhetetlen, hogy az Európát megosztó politikusok és diktátorok helyett demokratikus, zöld politikusok vezessék a közösségeinket. Itt Barabás megemlítette, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már meg is hirdette a Szabad Városok Szövetségét Varsó, Pozsony és Budapest között, amelynek célja, hogy  a „pénzlenyúló, korrupt diktátorok helyett köztársaságpárti, a jövőért felelősséget vállaló városok kaphassanak EU-s pénzeket és támogatásokat”.

A sajtótéjékoztatót a Mérce YouTube csatornáján lehet visszanézni:


Az LMP flashmobbal egybekötött sajtótájékoztatóján a politikusok és az aktivisták „stop atom” feliratú molinókkal tiltakoztak Vlagyimir Putyin látogatása ellen. Elsőként Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője szólalt fel, aki részletesen felidézte, miért is mondhatjuk azt, hogy az orosz gigahitelből megvalósuló paksi bővítés minden eleme hazugságra épül.

Keresztes emlékeztetett, hogy Orbán pályázat nélkül adta oda Putyinéknak a projektet azzal az indokkal, hogy csak ők képesek egy ekkora volumenű beruházást megvalósítani. Mára azonban kiderült, hogy az oroszok még a fő elemek terveit sem tudták elkészíteni, így emiatt a mai napig nem indulhatott el az engedélyezési eljárás. Ahogy arra az LMP politikusa is utalt, ezt maga Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere is elismerte.

A frakcióvezető ezután azt is mecáfolta, hogy a paksi bővítés egy olcsó áram termelésre alkalmas eljárás, ugyanis amikor ezt állították, a leszerelés és a hulladékelhelyzés költségeit nem vették figyelembe. Keresztes szerint hazugság volt az is, hogy a Duna vize elegendő lesz a régi és az új blokkok hűtéshez is, hiszen mára kiderült, hogy még a jelenlegit sem tudják probléma nélkül hűteni. Végül hozzátette, az sem igaz, hogy az atomenergia biztonságos és kiszámítható – elég csak megnézni, hány váratlan leállás vagy meghibásodás volt idén.

Az LMP akciója 2019. október 30-án a budapesti Blaha Lujza téren, Vlagyamiri Putyin budapestre látogatásának napján (Forrás: Mérce)

Az LMP frakcióvezetője azt is kiemelte, hogy az atomhulladékok elhelyezését még sehol a világon nem tudták megoldani, így itthon sem. Keresztes szerint a kormány Pécs környékén tervez atomtemetőt létesíteni, de erről az ott élőket nem kérdezték meg.

„Jó okunk van feltételezni, hogy létezik egy titkos háttéralku Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között, ami a paksi bővítés, az atomtemető és az uránbányászat újraindításának kérdéseit a háttérben összekapcsolja. Erre bizonyíték lehet az, hogy november elején a Roszatom Pécsen fog tartani egy egészen jelentős konferenciát. Nekünk meggyőzédésünk az, hogy aki a magyar érdekeket szolgálja, annak mindent meg kell tennie azért, hogy az Orbán és Putyin közti paktumot felbontsa. Ezt a projektet meg kell állítani, ez a magyar nemzet érdeke” – fejezte be beszédét Keresztes László Lóránt.

A következő felszólaló Demeter Márta volt, aki főleg arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire átláthatatlanul folytak az orosz gigahitellel kapcsolatos intézkedések, amelyekről végül maga a miniszterelnök is beismerte, hogy egy veszteséges és rossz pénzügyi konstrukciójú megállapodás.

Az LMP társelnöke elmondta, hogy 2014-ben az Orbán-Putyin paktumot teljes titokban kötötték meg Moszkvában, majd amikor 2017 végén lehívtak egy orosz hitelrészt, akkor azt egy másik piaci hitelből pár hónapon belül, villámgyorsan visszafizették. Ezzel beismerték, hogy ez így egy veszteséges, jóval drágább konstrukció lett. Demeter emlékeztetett, hogy 2019-ben ez a lehívott hitelrész 8 milliárdra rúg és folyamatosan növekszik.

„Kétségbeesett, logikai bakugrásokkal teli törekvést tett a kormány arra, hogy ezeket eltitkolja a magyar emberek elől” – mondta Demeter Márta.

A sajtótéjékoztatót Kendernay János beszéde zárta.  Az LMP társelnöke az évszázad legrosszabb üzletének nevezte a paksi beruházást, amely szerinte a „közpénzégetés minősített esete”, hiszen több mint 100 milliárd forintos költségekről van szó, de még semmit nem látni belőle.

A párt álláspontja egyértelmű az atomkoalícióval szemben: olcsó és biztonságos energiát kell biztosítani, ami ráadásul 100 ezer tartós munkahelyet is termethet. Azt a pénzt, amit eddig Paks2-re költöttek, egy nagyszabású energetika-korszerűsítései programra is lehetne fordítani, amiből minden magyar családnak 1 millió forint juthatna fejlesztésekre.

Kendernay hangsúlyozta: Paks2 nagyon drága és nem megtérülő beruházás, magas korrupciós kockázatot rejt magában, fenntartja az Oroszországtól való függőségünket, összeférhetetlen a megújuló energiákkal, a nukleáris baleset esélyét nem lehet kizárni, a radioaktív hulladék kezelése pedig nincs megoldva. Az atomaenergia nem 21. századi klímavédő eszköz.

Az LMP társelnöke szerint három feladata van a kormáynank: kidolgozni a szerződés felmondás feltételeit, elszámolni a többszáz milliárdos költésekkel, valamint átállni egy 21. századi, környezetbarát energiamixre.

„Ma a magyar energiabiztonságról Moszkvában döntenek, Putyin palotájában. Ma a magyar külpolitikáról Vlagyimir Putyin irodájában döntenek. A rendszeres, zárt ajtók mögötti tárgyalások megkérdőjelezik hazánk NATO és EU iránti elkötelezettségét. Az orosz befolyás mértéktelen erősödése veszélyezteti hazánk alapvető nemzetbiztonsági érdekeit. A jogállamiságot és a demokrácia értéekit is kikezdik” – mondta Kendernay János.

Az LMP akciója itt nézhető vissza teljes egészében:

Szerda délután Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő is bejegyzést tett közzé Putyin látogatására reagálva: