Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Államtitkár: leállíthatja a főváros a Liget-projektet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Semmilyen beruházás megvalósítását nem fogja erőltetni a kormány, amíg azzal a fővárosi önkormányzat egyértelműen, közgyűlési határozatokkal nem nyilvánítja ki egyetértését – derült ki a Magyar Nemzet Fürjes Balázzsal, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral készített interjújából.

Az államtitkár szerint ahogy Tarlós István véleményét is kikérték minden egyes budapesti beruházásról, úgy Karácsony Gergelyt és az új fővárosi közgyűlést is meg fogják hallgatni.

„Mi mindenre nyitottak vagyunk, csak az a kérésünk, hogy a főpolgármester és a városvezetés fejezze ki egyértelműen, közgyűlési határozatban, hogy mit kívánnak”

– mondta Fürjes, aki az elmúlt napok kisebb ellentmondásait követően azt is egyértelműen kijelentette:

Karácsony Gergely egymaga nem állíthat le építkezéseket, de ha a közgyűlés nem erősíti meg a Liget-projekt korábban fennállt fővárosi támogatását, a kormány nem folytatja a fejlesztést.

Ez azt jelenti, hogy a kormány kész a beruházások megállítására és arra is, hogy az új, tervezett beruházások, amelyeknél még nem kezdődött meg az építkezés, elmaradjanak. Első körben egyelőre arra várnak, hogy az új városvezetés kialakítsa az ezzel kapcsolatos álláspontját, ugyanis szerinte a kormány azt a demokratikus alapelvet tartja fontosnak, hogy „semmi nem épülhet Budapesten, amit a városvezetés nem támogat.”

Mint az ismeretes, Karácsony Gergely a „stadionstop” mellett azt is ígérte, már az új közgyűlés alakuló ülésén módosítják a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy olyan épület ne épülhessen meg, ami még engedélyezésre vár. Erre reagálva a Városliget Zrt.  kijelentette, a Liget-projekt összes eleme megszerezte az építési engedélyt, jelentős részük tekintetében már előrehaladott állapotban van a kivitelezés, így Karácsony nem tehet semmit.

Hétfőn, az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta,

„Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. És ha a Fővárosi Közgyűlés azt mondja, hogy nem akar atlétikai világbajnokságot, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság és nem lesz atlétikai stadion. És ha önök azt mondják, illetve a Fővárosi Közgyűlés azt kéri, hogy ne legyen Budapesten Európa-bajnokság, kézilabda-döntő és ne építsünk ezért egy húszezres csarnokot, akkor nem fogunk építeni és nem lesz Budapesten európai bajnoki döntő.”

Az építkezések leállításával kapcsolatban Fürjes Balázs államtitkár megjegyezte, amíg meg nem ismerik a fővárosi önkormányzat álláspontját, „csak takaréklángon szabad az építkezéseket folytatni, mert lehet, hogy a leállításukra lesz szükség.”

Címlapkép: MTI/Mónus Márton