Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ön szerint is náci Wass Albert?” – szavaztatnak a megyei hírlapok, csak éppen „Igen” opció nincs

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miközben országszerte javában zajlanak az 1956-os megemlékezések, délelőtt számoltunk be róla, hogy Orbán Viktor egy Wass Albert-verssel köszöntötte a nemzeti ünnepet. A Mediaworks megyei hírlapjainak oldalán ezzel egyidőben mindenhol megjelent egy szavazás arról, hogy Wass Albert náci-e – csak éppen az egyértelmű „Igen” lehetőséget felejtették el berakni az opciók közé.

Az utóbbi néhány napban a 888-tól a Lokálon át a Demokratáig mindenhol megjelent, hogy Karácsony „lenácizta” Wass Albertet, ahhoz kapcsolódóan, hogy Széll Kálmánnak Wass Alberttel szemben azt írta a javára, hogy

„ő legalább nem volt náci vagy kollaboráns”.

Az új főpolgármester ezzel arra utalt, hogy Wass Albert a második világháború előtt és alatt nyíltan zsidógyűlölő volt – például egyik művében a zsidókat patkányokkal azonosította. Wass Albert művészetéről és a körülötte zajló náci-vitáról a 444-en lehet bővebben olvasni.

Az eset nem maradt ennyiben, ma minden Mediaworkshöz tartozó megyei hírportálon szavazni lehet arról, hogy „Ön szerint is náci Wass Albert?„. A szavazás állása minden hírportálon egyforma, a cikk megírásának pillanatában 47 százalékkal vezet az a vélemény, hogy Wass „tisztességes magyar ember” volt, ezt követi a „A vészterhes időkben néha valóban közel sodródott a nácikhoz„, 26 százalékkal.

Wass Albertről szóló szavazás a Bács-Kiskun megyei hírportálon, 2019. október 23-án.

A négylehetőséges választás opciói között olyanok szerepelnek, hogy „Román rágalom ez, tájékozatlan magyarok is bedőlnek neki„, „Amíg kettős mérce van, addig ezt ne is mérlegeljük„, illetve hogy Wass Albert „Tisztességes magyar ember volt, ráadásul kiváló író„. Ha valaki pedig úgy érzi, hogy Wass Albert mégiscsak náci volt, annak marad az erősen mentegető „A vészterhes időkben néha valóban közel sodródott a nácikhoz” lehetőség,

megfeledkezve arról, hogy Wass a zsidók dehumanizálását, visszataszító állatokhoz hasonlítását bőven a világháború vége után is folytatta. De persze a propagandalapoknak úgy tűnik, ez nem számít.