Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós István nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe

Ez a cikk több mint 4 éves.

Már Orbán Viktor vasárnap esti szavaiból lehetett sejteni, hogy Tarlós István nem fog beülni a Fővárosi Közgyűlésbe, bárhogy is alakuljanak a számok.

A miniszterelnök ugyanis úgy fogalmazott:

„Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót.”

Végül úgy esett, hogy a volt főpolgármesternek kompenzációs listáról lett volna helye a Fővárosi Közgyűlésben, aminek összetétele így néz ki:

  • Az ellenzéki együttműködésnek (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP) 18 mandátuma van,
  • a Fidesz-KDNP szövetségnek 13 mandátuma,
  • és 2 mandátum független jelöltekhez került.

Mivel Tarlós Istvánt főpolgármesteri székében Karácsony Gergely váltja, a leköszönő Tarlósnak a kompenzációs lista első helyéről nyílt esélye beülni a közgyűlésbe.

Csakhogy ma közleményben tudatta: nem tervez ilyet.

A mandátumát fel nem vevő Tarlós a hét közepén ejti meg az ilyenkor szokásos átadást-átvételt, és úgy tűnik, ezek után végleg kivonul a Főpolgármesteri Hivatalból.

A 71 éves Tarlós 2010 óta vezette Budapestet, a mostani önkormányzati választás előtt adott interjúiban azonban rendre utalt rá, hogy ha veszít, akkor inkább a családjára, unokáira koncentrálna. Az Indexnek például így beszélt erről:

„Van egy feleségem, történetesen 46 éve ugyanaz, van három gyerekem, hat unokám, mondja meg nekem, mit veszítek azzal, ha lehetek egy kicsit a családommal? Én nem karriert építeni akarok már.”

Hogy ez mennyiben egyeztethető össze Orbán Viktor szavaival, aki kiváló tanácsadóként nevezte meg a volt főpolgármestert, arra csak az idő adhat majd választ.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd