Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék: Borkainak fontosabb Orbán, mint a győriek

Nem elégednek meg az ellenzéki pártok azzal, hogy Borkai Zsolt kilép a Fideszből, egyhangúlag lemondásra szólítják fel Borkai Zsolt győri polgármestert, hogy azonnal mondjon le és távozzon a város éléről.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hétfői és keddi hírek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a győri polgármester „korrupciós és szexbotránya” érdemi következmények nélkül marad. Szerinte a Fidesz reakciója – vagyis az, hogy még csak ki sem zárják Borkait, hanem ő lép ki – a „lehető legimpotensebb” válasz a történtekre: DK szerint csak egy „ejnyebejnyére” futotta Orbán Viktortól.

„Borkai pedig a Fideszt meg akarja óvni a szégyentől, de nem mossa le azt szégyent, amit a városra  a hozott”

– mondta Barkóczi Balázs. Ez a DK szerint azt jelenti, hogy polgármesternek fontosabb Orbán Viktor, mint a győri emberek.

Jelezte, miután „a fideszes ügyészség” és a hatóságok továbbra sem nyomoznak, a DK Horvátországban feljelentést tett, hogy legalább ott vizsgálják ki a győri polgármester ügyét.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: A Fidesz a mai napon újra bebizonyította, hogy a korrupciót és az orgiázó-dorbézoló életmódot támogatja, és nem foglalkozik a közélet tisztaságával és a választói akarattal.


A kormánypárt hozzáállása a Borkai-ügyhöz Szabó szerint azt is bizonyítja, hogy képmutató viselkedés a részükről az „Isten, haza, család” jelszóval dobálózni.

„Az az ember, aki egy luxusjachton orgiázik, aki hatmilliárd forintot ellop a győriekből, az húzzon el a közéletből”

– mondta Szabó Tímea, aki szerint ezt a konzekvenciát már legkésőbb akkor le kellett volna Borkainak, amikor a győri városháza előtt tüntettek ellene.

A politikus szerint a Párbeszéd megtette azokat a lépéseket, amelyekkel elérik, hogy Borkai ne maradhasson polgármester: írtak a közbeszerzési hatóságnak és a győri képviselő-testületnek, hogy kezdeményezzenek egy vagyonosodási vizsgálatot Borkai ellen.

Mind a DK, mind a Párbeszéd sajtótájékoztatóján a Hír TV riporterei arra próbáltak meg választ kicsikarni a képviselőktől, hogy Lackner Csaba megválasztott ellenzéki kispesti önkormányzati képviselőnek le kellene-e mondani azután, aki a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott kép- és hangfelvételeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt.

Barkóczi Balázs még mindig nem lehet tudni a szóban forgó felvételről, hogy mennyire manipulált és vágott – tette hozzá. Egyúttal azonban reflektált Gyurcsány Ferenc korábbi szavaira, amelyek szerint ha bebizonyosodik, hogy a felvételen hallható kijelentések igazak, akkor Lackner Csabának nemcsak le kell mondania, de a törvénnyel is szembe kell néznie. Szabó Tímea ezzel egybehangzóan nyilatkozott, hozzátéve, hogy ő beszélt Gajda Péter kispesti polgármesterrel, és úgy tudja „ő maga is megtette a szükséges jogi lépéseket.”

Momentum szerint „mindent elmond a Fidesz morális helyzetéről, hogy inkább megtűr egy Borkai Zsoltot az ország egyik legfontosabb városa élén, mint hogy pozíciókat és szövetségeseket veszítsen.”

Kendernay János, az LMP társelnöke szerint pártja továbbra is a Fidesz polgármesterének tekinti a pártból kedden kilépett – „vagy kitessékelt” – Borkai Zsoltot, aki ezután is a fideszes többséggel működik együtt a közgyűlésben. Megjegyezte: a választás megtartása önmagában a demokrácia nem elégséges feltétele. Győrben ismertté kell válnia minden erkölcsi vagy jogi aggályokat felvető intézkedésnek – hangsúlyozta, fontosnak ítélve azt is, hogy a polgármester erkölcsi felelősséggel is tartozzon tetteiért. Szerinte Borkai Zsoltnak, megválasztásától függetlenül távoznia kell a politikából.

A Jobbik közleménye úgy fogalmaz: Borkai Zsolt azzal az indokkal lépett ki a Fideszből és folytatja függetlenként, hogy nem akar „morális hátrányt okozni a Fidesznek, de persze együttműködik a Fidesz-KDNP-vel”. Magyarán a Fidesznek nem akar, de városának, közösségének simán okoz morális hátrányt.

A párt szerint amennyiben Borkai és Orbán Viktor képtelenek meghozni az erkölcsileg is helyes döntést, úgy az új önkormányzatnak kell megvonnia a bizalmat a polgármestertől, vagy a győri polgároknak kell az utcáról megüzenni, hogy ennyire abszurd módon nem maradhat Győr a következmények nélküliség városa.

„Nem arathat győzelmet a becstelen 3K (közpénz kokain, kurtizánok) a tisztesség és moralitás fölött”

– tették hozzá.

 

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba