Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött a médiahatóság: elhallgat Magyarország legnagyobb civil rádiója

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Civil Rádiózásért Alapítvány médiaszolgáltatási jogosultságáról. Bár a szolgáltató kérésére öt évvel meghosszabbíthatta volna a Civil Rádió frekvenciahasználati jogát a hatóság, ez nem történt meg, vagyis elhallgat Magyarország legnagyobb nem profitorientált rádiója. – tudta meg a Magyar Hang.

A lap úgy tudja, bár a rádió előzetesen azt az információt kapta, hogy a hosszabbításnak nincs akadálya, a médiahatóság végül különböző jogszabály-sértésekre hivatkozva mégsem engedélyezte azt. Az indoklás szerint sérült bizonyos esetekben a zene-szöveg arány, a magyar zenék aránya (igen, ezt is szigorúan előírják) miatt pedig korábban büntetést szabtak ki a rádióra. Ezek miatt viszont be is fizették a büntetéseket, vagyis elvileg nem képezhették volna alapját egy ilyen médiahatósági döntésnek.

A lap megkereste az NMHH-t, ahonnan az a válasz érkezett, hogy – tekintettel a rádió ismételt jogsértéseire, amelyek esetén a médiatörvény kizárja a hosszabbítást – nem újították meg a médiaszolgáltatási jogosultságát.

A budapesti székhelyű adó alapvetően a civil szervezetek, kezdeményezések megszólítására, bemutatására, bevonására készült, főként a helyi ügyekre fókuszál. Mint az a rádió bemutatkozójában is áll, műsorát a legszélesebb hallgatói közönségnek szánja, de a civil szféra híreire, információira, értékeire, eseményeire fogékony társadalmi csoportok a legfőbb célpontjai.

A Civil Rádiót önkéntesek működtetik, bevételeit – nonprofit módon – a rádió fenntartására, fejlesztésére fordítják, műsoraiban a polgárias magatartást, az önszerveződést, a társadalmi részvételt, a szolidaritást, a szociális érzékenységet, a környezet iránti felelősséget helyezi előtérbe.

A rádió missziója

„bemutatni és gyakorlattá érlelni, hogy a helyi közösség képes a helyi nyilvánosság szereplője, sőt karakteres alakítója lenni. Meg tudja jeleníteni önmagát, hírt adni a létéről, a saját tevékenységéről, képes – vagy képessé válhat – mozgósítani a helyi közösséget, bekapcsolódni a döntéshozatal előkészítésébe, érdekérvényesítésbe. Hogy tud a saját közegében érvényes információkról híreket, kiadványokat, helyi lapot működtetni, és képes rádiót létrehozni és fenntartani.”

Az alapítók szerint talán legnagyobb küzdelmük önmagukkal és a hozzájuk kapcsolódókkal a Civil Rádió és a politika viszonyának „beállítása”volt és maradt máig is.

Ezzel kapcsolatban Péterfi Ferenc kuratóriumi tag 2018-ban a rádió 25. születésnapja alkalmából azt írta,

„az elindulásnál sokkal rigidebben viszonyultunk a politikához, egyszerűbbnek próbáltuk tekinteni a kérdést, úgy terveztük, hogy a Rádió műsoraiban a párt- és ideológiai politizálást hagyjuk az ajtón kívül. Miközben egy erős közéleti tartalmat képviselő rádiót építettünk. Mára már úgy fogalmazunk, hogy a saját magunk által készített műsorokban a pártpolitikát valóban kerüljük, de mindenféle szakpolitikai és egyéb konfliktust tekintsünk a Civil Rádió lehetséges-szükséges tartalmának.”

Címlapkép: pixabay.com