Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Vekerdy Tamás gyermekpszichológus

Ez a cikk több mint 4 éves.

Életének 84. évében elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író – közölte a családja.

Vekerdy Tamás egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte, majd a BTK pszichológia szakát is kijárta. 1958 és 1960 közt házitanítóként dolgozott, emellett a Nemzeti Színház statisztája volt. Később tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán pszichológiát, majd a III. és a IX. kerületi Nevelési Tanácsadó pszichológusa volt. 1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, később tudományos tanácsadója, majd szeniora volt. Tanított a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén, 1998-ban a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója lett. Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében vett részt. 1991-től a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője. 2018-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja volt.

Többtucatnyi szakkönyv, köztük a gyereknevelés pszichológiájával foglalkozó mű szerzője, munkásságát számod díjjal (köztük Kiváló Munkáért díjjal, Budapest díjjal és Hazám-díjjal) ismerték el.

Vekerdy Tamás az elmúlt években több alkalommal is élesen bírálta az Orbán-kormány oktatási reformjait, főként annak a gyerekektől való elfordulását. Egyik utolsó interjújában, amelyet a 24.hu-nak adott, így fogalmazott:

„A fejlett világban hazánk az egyetlen ország, ahol évek óta csökken az egyetemi hallgatók száma. Nincs több ilyen. Elképesztő. Ami most zajlik, az a nemzet elleni merénylet. Az ok, hogy így leszel kezes rabszolga, akin könnyű uralkodni. A buta tömeg béget, az okos egyén kritizál.”

Nyugodjék békében.

Címlapkép: MTI