Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Borították az összefogást a győri jobbikosok, a képviselők negyede kilép az együttműködésből

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kilép az ellenzéki együttműködésből a jobbik négy győri önkormányzati képviselőjelöltje – ezt a győri Jobbik elnöke, Fodor Roland jelentette be kedden Facebook-oldalán. A Jobbik országos elnöksége határozatot hozott a győri alapszervezet működésének felfüggesztéséről.

Az összefogás otthagyását „hónapok óta tervezettnek” nevezi Fodor a posztban, illetve azt állítja, hogy nincs köze a fideszes polgármesterről, Borkai Zsoltról a napokban megjelent kompromittáló anyagokhoz, amelyeket egyébként „a DK országos pártközpontja által megrendeltnek” nevez.

Fodor szerint a győri Jobbik csak azért ment bele eddig is az együttműködésbe, mert tervük szerint „így a nemzetellenes baloldali pártok nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben”.

Lépésükkel szerinte

„az ellenzéki moslékszövetség elveszítette a képviselőjelöltjeinek negyedét, és a minimális győzelmi esélyeit is.”

[…]”Értelmes magyar ember nem támogathatja a gyurcsányista erők megerősödését sem Győrben, sem országosan. Úgy gondoljuk, hogy a magánéleti botrányba keveredett Borkai Zsoltot leváltani a teljesen alkalmatlan Glázer Tímeára és a gyomorforgató módon kampányoló bandájára, semmit sem javítana a város helyzetén,”

-írja.

Fodor írását azzal zárja, hogy a „Jobbik Győri Alapszervezete csak olyan elnökséget tud támogatni a párt novemberi országos tisztújításán, amely kommunisták nélkül, a jobboldalon kívánja leváltani a korrupt Fideszt. A többiek pedig nyugodtan lépjenek át a DK-ba, ott majd naphosszat lehet csókolgatni Vadai Ágnest, vagy lerészegedni a szemkilövető Gyurcsány Ferenccel.”

A győri ellenzék tegnap fejtette ki, hogy szerintük nevetséges a vád, hogy ők állnak a Borkai-ügy mögött.

A győri ellenzéki együttműködést júniusban jelentették be, mint akkor a Momentum írta, „Egy hosszú, egy éven tartó egyeztetés után” született megállapodás, amelynek keretében mind a 16 egyéni választókerületben egy közös ellenzéki jelölt indult volna a Fidesszel szemben.

Frissítés, 9:40: A Jobbik országos elnöksége közleményben reagált:

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozottan elítéli, hogy 4 tagja visszalépett a közös ellenzéki képviselőjelöltségtől Győrben. Az országos elnökség ma reggeli döntése alapján a győri alapszervezet működése felfüggesztésre került, a négy visszalépő képviselőjelölt összes párton belüli tisztségéből visszahívásra került és etikai eljárás indult velük szemben.

Azokon a településeken, ahol a jobbikos tagság az ellenzéki együttműködésben való indulás mellett döntött, a Jobbik továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz, így Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson.”

Frissítés, 10:40:

Az Azonnali összefoglalója arra mutat rá, hogy a kiugrott  jobbikosok közös indulásával is erősen kérdéses lett volna, hogy egyébként nyerhető körzetekben történtek-e a visszalépések. A négy jobbikos a győri egyes, a kettes, a tizenhármas és a tizennégyes választókerületben indult volna,ezek pedig nem számítanak kifejezetten nyerhetőnek Győrben, persze a töredékszavazatok miatt fájni fog a hiányuk az összefogásnak.

Frissítés: 11:10

A négy jobbikos kilépésére sajtótájékoztatón reagált a győri ellenzék.

Az eseményen ott Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki elmondta: a Jobbik elítéli a négy jelölt kilépését, és országszerte az együttműködés véghezviteléért dolgozik a párt, hogy leváltsa a fideszes településvezetéseket. A négy kilépett párttag ellen etikai vizsgálat indul, és minden, a pártban betöltött tisztségüktől visszahívta a négy érintettet.

Mind a Jobbik, mind az ellenzéki együttműködés listás helyeikről való lemondásra szólította fel a kilépett jelölteket.

A sajtótájékoztatón Pollreisz Balázs, a győri MSZP elnöke úgy fogalmazott:

„Úgy néz ki a mai események tükrében, hogy Borkai Zsolt a lányok mellé fiúkat is vásárolt magának.”

Szerinte a Fidesz nem az ellenzéket, illetve a Jobbikot, hanem „néhány becstelen embert vásárolt meg”.

A hétvégén esedékes választással kapcsolatban Glázer Tímea, az ellenzék polgármesterjelöltje elmondta, esélyesnek érzik magukat, és készen állnak, hogy átvegyék a város irányítását.

(via 444)

Címlapkép: Momentum Győr