Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonták a Fidesznek is kellemetlen vallomásokat az egri aláírásbotrányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mirkóczki Ádám, Eger jobbikos, teljes ellenzéki támogatással induló polgármesterjelöltje szerdán jelentette be, hogy feltehetően fideszes ajánlóívekről származhatnak 33 állampolgár adatai egy másik polgármesterjelölt, Schmuck Andor egykori munkatársának, Bódás Biankának az ajánlóívein.

Bódás 400 aláírást adott le, ezekből minden negyediket érvénytelennek talált a Helyi Választási Bizottság (HVB). Ami ennél is furcsább, hogy a HVB ellenzéki delegáltja megvizsgálta az íveket és talált 33 állampolgárt, akinek az adatai Bódás és a fideszes jelölt, Habis László ívein is szerepelnek, csak az aláírások voltak eltérőek.

Mirkóczki és az őt hivatalosan jelölő Egységben a Városért Egyesület ebből azt a következtetést vonta le, hogy visszaélés történhetett az állampolgárok személyes adataival. Emiatt feljelentést is tesznek.

Csakhogy nem ők az egyedüliek, akik feljelentést tesznek, de így jár el Habis László is, aki azt állítja, az ellenzéki delegált, aki kinyomozta az ügyet, élt vissza az állampolgárok adataival.

A HVB ellenzéki tagja ugyanis megbízott két embert, keresse fel azokat az állampolgárokat, akiknek adatai – eltérő aláírásokkal – mind Habis, mind Bódás ajánlóívein szerepelnek.

A felkeresett állampolgárok egyhangúan állították, ők csak a Fidesznek írtak alá, és felháborítónak tartották, hogy adataik szerepelnek Bódás ívein is. Többen tanúk előtt, írásban is nyilatkoztak arról, hogy ők Bódás Biankának nem adtak támogatói aláírást.

Ezután érkezett a fideszes HVB-delegált, Deé András közleménye, amelyben azt írja:

„Bebizonyosodott, hogy Mirkóczki Ádám emberei magukat hazug módon választási szerv tagjainak állították be, hatóságot játszva kerestek fel és tévesztettek meg egri polgárokat a saját otthonukban. A jobbikos Hajnády Kristóf Endre által megtévesztett személyek minden jelenlétükben aláíratott nyilatkozatukat visszavonták. Az egri ellenzék aláírás-botránya ügyében feljelentést teszünk, és arra kérjük a nyomozó hatóságot, minden körülményre kiterjedő, alapos vizsgálatot végezzen, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy Mirkóczki Ádám emberei megtévesztő módon, egri polgárokat zaklathassanak otthonukban politikai nézeteik miatt!”

Az írásos nyilatkozatokat tehát az érintettek visszavonták.

Így könnyen megtörténhet, soha nem fog kiderülni, hogy valóban a Fidesztől kapott-e Bódás Bianka törvény által védett állampolgári adatokat, hiszen azok a tanúk, akik ezt alátámaszthatnák, visszavonták nyilatkozatukat.

Megüthetik viszont a bokájukat Mirkóczki csapatának tagjai, akik ki akarták nyomozni az esetleges visszaélést.

Egyébként nem ez lenne az első eset, hogy fideszes ajánlóíveken szereplő adatok felbukkannak más jelöltek támogatói ívein is: a tavalyi országgyűlési választások előtt például Lévai Katalin kapcsán merült fel hasonló gyanú.

(via Index)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán