Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ujhelyi István: „Nem támogatok olyan Bizottságot, amelyben Trócsányi helyet kaphat!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem szavazza meg Ujhelyi István egy olyan Európai Bizottság felállítását, amelyben Trócsányi László pozíciót kaphat – írja a szocialista EP-képőviselő közleményében.

Tegnap mutatta be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a biztosjelöltek végleges névsorát, amelyből kiderült, hogy a magyar jelölt a kissé kacifántos utat bejáró Trócsányi László, aki volt már a Néppárt alelnök-jelöltje is, személye azonban akkora ellenállást váltott ki, hogy a voksolást inkább elnapolták – mostanra pedig felülírta az EB-jelölés.

Nagy meglepetés egyébként von der Leyen bejelentésében nincs, bár sajtóértesülések szerint Trócsányi pozíciója sokáig ingadozott, és maga orbán Vitor sem pont arra a posztra próbálta betolni, ahová végül kerülhet (a miniszterelnök eredetileg a bővítési portfóliót kérte, de végül humanitárius biztos lehet belőle).

Hogy a Fidesz volt igazságügyi minisztere végül milyen posztra kerül, az várhatóan ma derül ki, de az biztos, hogy személye további feszültségeket generálhat még.

Ujhelyi István máris jelezte, hogy nem fogja megszavazni az EB jelöltlistáját, mivel – mint írja, számára elvi kérdés,

„hogy nem támogatok egy olyan európai testületet, amelyben az illiberális állam jogi főépítésze helyet kaphat.”

Ujhelyi emlékeztet arra, hogy igazságügyi miniszterként Trócsányi is asszisztált mindazon törvénykezési gyakorlatokhoz, amelyek hatására Magyarország ellen megindították a 7-es cikkelyes eljárást, emellett azt is megjegyzi, hogy Trócsányi volt az, „akinek ügyvédi irodája szégyenletes módon a magyar devizahitel-károsultakkal szemben a bankokat képviselte.” Felemlegeti, hogy a volt miniszter is közreműködött abban a folyamatban, amelynek eredményeképp Magyarország és Oroszország szorosabbra fonta baráti kapcsolatának szálait.

Mint Ujhelyi fogalmaz:

„Éppen ezért kijelentem, hogy nem fogom szavazatommal támogatni annak az Európai Bizottságnak a felállítását, amelyben Trócsányi László pozíciót kaphat. A Fidesz-kormány akkor cselekedne felelősen, ha egy olyan személyt jelölne helyette, akinek neve nem forrott egybe az illiberális állam kiépítésével és vállalja a közös európai értékeink képviseletét. Most, a következő hétéves költségvetés elfogadása előtt ez különösen jelentős és szimbolikus lépés lenne, amely nem csak számomra lenne támogatható.”

És nem csak a szocialista EP-képviselő fejezte ki aggályait Trócsányi jelölése kapcsán. A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak, és az Európai Unió és Magyarország biztonsága szempontjából is súlyos hibának tartotta, hogy Trócsányi Lászlót az EU bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosának jelölték volna. A DK képviselői ezért még szeptember 4-én levelet írtak Ursula von der Leyennek, amelyben arra kérték,

hogy ne engedje, hogy Trócsányi megkapja a szomszédságpolitikáért felelős biztosi pozíciót.

A DK közleményében örömmel nyugtázta, hogy Trócsányi egy kifejezetten gyengének számító uniós biztosi pozíciót kaphat, mint fogalmaztak:

„ez a kimenetel tökéletesen illeszkedik Orbán Viktor EU-n belüli tekintélyéhez és befolyásához.”