Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányi László valószínűleg megkapja a humanitárius segélyezésért felelős EU-biztosi címet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Spiegel, az Euronews és a Guardian is megerősítette hétvégén, hogy Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője valószínűleg megkapja a „humanitárius segélyezés -katasztrófavédelem” elnevezésű EU-biztosi portfóliót.

Bár a hivatalos döntésre keddig várni kell, az információ tényként terjed az EU-t ismerő sajtómunkások körében. Bár Orbán Viktor magyar miniszterelnök eredetileg a szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős tárca élén látta volna szívesen volt miniszterét,

de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a jelek szerint máshogy képzelte el a fideszes jelölt szerepvállalását.

Trócsányi a harmadik és a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztereként dolgozott 2019-ig, korábban alkotmánybíró is volt. Idén választották a Fidesz jelöltjeként az Európai Parlament képviselőjének.

Ursula von der Leyennek októberben kell teljes csapattal az EP elé állnia, ahol a képviselők egyszerű többségének kell erre rábólintania, hogy az új Bizottság november 1-től hivatalba is léphessen. Ahogy a kormánytagok esetében a legtöbb demokratikus államban történik, úgy az EU-ban is a parlament szakbizottságai fogják meghallgatni az egyes biztosjelölteket.

Ursula von der Leyen korábban jelezte, hogy szeretné, ha az új Bizottságban fele-fele arányban vennének részt nők és férfiak, így azt kérte a tagállami kormányoktól, hogy egy férfi és egy női jelöltet nevezzenek meg.