Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A felmondott zalaegerszegi szívsebész szerint finanszírozási gondok nehezítik a gyógyítást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyomozást indított a zalaegerszegi kórház szívsebészetén elhunyt 48 éves beteg halála ügyében a rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt – írta meg kedden a Válasz Online. A portál riportot készített a kórházból a beteg halála után távozó főorvossal, aki a nagy vihart kavart ügy mellett beszélt a magyar egészségügyben az elmúlt években egyre nagyobb súllyal jelentkező nehézségekről, mint az eszközhiány vagy a hálapénz.

A Válasz Online-nak a rendőrség is megerősítette, hogy nyomozás indult a beteg halála miatt, aki sürgős koszorúér-műtétre várt, de még a beavatkozás előtt, júniusban meghalt a szívsebészeti osztályon. Hétfőn tanúként már meg is hallgatták Alotti Nasrit, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének volt főorvosát, akinek a nyári szabadság alatt maradt el beteg sürgős műtétje, ám korábban felhívta kollégái figyelmét a beteg állapotára. Mint azt mi is megírtuk, a szívsebész júliusban mondott fel, távozása közvetlen okaként pedig a beteg elvesztését jelölte meg a kórház vezetésének címzett levelében, amely a múlt héten került nyilvánosságra. Ebben azt írta, a kórház vezetése szerinte „semlegesen” kezelte az ügyet, amelyben belső vizsgálat sem indult.

A kórház Alotti Nasri távozására kiadott közleményében azt írta, személyi és tárgyi hiányosságok miatt nem történt haláleset az intézményben. A szívsebész felmondására zalaegerszegi kollégái egy keresetlen hangú válaszlevéllel reagáltak, erről itt írtunk.

A Válasz Online munkatársai még azelőtt kezdtek foglalkozni az – egyébként ország egyik legjobb ilyen osztályának számító – zalaegerszegi szívsebészeten tapasztalható komoly várólistákkal hogy Nasri felmondólevele napvilágot látott volna.

Miután a botrány kipattant a levél nyomán, az utolsó kórházban töltött napján a felmondott főorvost, aki arról beszélt, hogy az utóbbi években a rendszerváltás utáni történetek ismétlődnek, „más-más köntösben”. A sebész azt mondja, finanszírozási gondok nehezítik a gyógyítást, ez élezi ki a konfliktusokat.

Úgy fogalmazott, ezek az ügyek régebben könnyebben megoldódtak: „Tudtuk, hogy kevés a pénz, de ismertük a kezelés módját, tudtuk, kivel kell beszélni, ki intézkedhet. A mostani nehézségeket azért érzékeljük súlyosabbnak, mert ez megszűnt, tehetetlennek érezzük magunkat.” 

Alotti Nasri két-három évvel ezelőttre vezeti vissza azt, hogy botladozni kezdett a finanszírozási rendszer is, ekkor kezdődtek meg a gondok a szívbillentyűk beszerzésével; akkoriban, amikor az egészségbiztosító (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK) elveszítette önállóságát.

A szívsebész beszélt a hálapénz intézményéről is, mint az egészségügyben növekvő feszültség másik forrásáról, amelyről ő maga korábban nyilvánosan jelentette be, hogy nem fogadja el azt a betegektől, azután öt évvel később visszakozott. „Be kellett látnom, hogy ma Magyarországon a hálapénz élteti az egészségügyi rendszert. Minden ösztönző hiányzik, hogy valaki tisztességesen, kiemelkedően tegyen valamit”– fogalmazott akkor. A Válasz Online-nak elmondta, ma is úgy gondolja, hogy a hálapénzt tönkreteszi a beteg és az orvos közötti bizalmat

(Válasz Online)