Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntetnek a parlament leállítása ellen az egész Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tízezrek követelik Nagy Britannia-szerte az ország EU-ból való, megegyezés nélküli kilépésének (No Deal Brexit), illetve a parlament felfüggesztésének leállítását Boris Johnson miniszterelnöktől, illetve a brit kormány tagjaitól. A demonstrációk az egész országban, több tucatnyi helyen zajlanak, helyeként minimum ezer fős részvétellel.

Szerdán a brit konzervatív párt tagjai (toryk) által Theresa May helyére megválasztott brit miniszterelnök, az országot az EU-ból október 31-ig mindenképpen kiléptetni kívánó Boris Johnson a királynőtől kérte a parlamenti ülésezés berekesztését, lényegében a tervezett kilépés határidejéig kitolva.

Mivel a ceremoniális szerepet játszó királynő nem tehetett mást, és jóváhagyta a miniszterelnök szokásjogba nehezen illeszkedő kérését, három napja maradt a brit parlamentnek, hogy az egy fős többségre olvadt tory többséggel szemben megakadályozza a no deal Brexitet, azaz az Egyesült Királyság feltételek és rendezés nélküli kilépését az Európai Unióból.

A parlament felfüggesztése nem csak az ellenzék soraiban okozott felháborodást. A döntés után pár órával Nagy Britannia több városában utcára vonultak a döntés ellen tiltakozók, a Skót Nemzeti Párt vezetője diktatúrát, az ellenzéki munkáspárt pedig puccsot emleget, de még a konzervatív házelnök és több konzervatív képviselő is kikelt a döntés ellen.

Londonban, a miniszterelnöki rezidencia előtt szerveződő esemény neve „Stop The Coup, defend democracy”, azaz „Állítsátok emg a puccsot, védjétek meg a demokráciát”. A Downing Street 10. előtt gyülekező tízezres tömeg előtt Laura Parker, a Jeremy Corbynt támogató  Momentum kampánycsapat koordinátora azt mondta:

„Ez a mi demokráciánk, és nem fogjuk hagyni, hogy egy nem megválasztott miniszterelnök hataloméhségből véghez vigye ezt.”

– utalva ezzel Theresa May korábbi konzervatív miniszterelnök lemondására, ami után a párt tagjai választották meg utódját, általános választások kiírása nélkül.

A tüntetők transzparensein olyan felirat láthatók, mint az „álljatok ellen a puccsnak”, „Védjük meg a demokráciát!” vagy  „Senki se szavazott a NoDealre!” London mellett olyan nagyvárosokban is özönlenek az emberek az utcákra, mint Manchester, Glasgow, Birmingham, Brighton, Swansea, Bristol vagy Liverpool.

A szervezők a tüntetéseken támogatják a békés polgári engedetlenség eszközeivel élőket. A Jeremy Corbyn munkáspárti vezetőt támogató Momentum-csoport útblokádok építésére és hídfoglalásokra buzdítja híveit.

Anglián kívül Skóciában és Észak-Írországban is zajlanak tüntetések.

FRISSÍTÉS (21:00)

Mintegy 5 ezer tüntető délutánra teljesen lezárta a Trafalgar Square-t, blokkolva a forgalmat London központjában. A következő demonstrációkat keddre tervezik.