Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brazil kormányt hiába figyelmeztették előre egy gyújtogatási akcióra Amazóniában, nem tett semmit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Augusztus 10-ére egy kb. 70 fős csoport szervezett gyújtogató akciót a Brazília északi és az Amazonas-medence keleti részén található Pará államban. Bár a tervről az állam ügyészsége értesítette az illetékes környezetvédelmi hatóságot, az semmit nem tett a gyújtogatás megakadályozása érdekében, állítja hivatalos dokumentumok alapján a Globo Rural portál. A környezetvédelmi minisztérium alá tartozó Ibama – amelynek működését Jair Bolsonaro kormánya számos eszközzel meggyengítette –, igazgatójának állítása szerint hiába kért segítséget az állami és szövetségi rendvédelmi szervektől.

Körülbelül hetven személy – köztük földtulajdonosok, termelők, kereskedők, földrablók és szakszervezeti tagok – volt abban a WhatsApp-csoportban, ahol megszervezték augusztus 10-re „Tűz napja” jeligével a gyújtogató akciót, Pará államot átszelő autópálya, a BR-163 mentén. Az volt a szándékuk, hogy így fejezzék ki, hogy támogatják Jair Bolsonaro elnök elképzeléseit a környezetvédelmi hatóság, az Ibama leépítésével, és pl. a korábbi büntetések eltörlésével kapcsolatban. A gyújtogatások tervéről egy helyi lap, a Folha do Progresso is beszámolt.

Az akcióra Altamira városának egyik szegletében került sor. Ez egyébként a világ legnagyobb kiterjedésű városa, csaknem 160 ezer négyzetkilométert ölel fel adminisztratív határa – tehát nagyobb mint Görögország vagy Portugália. Ez egyben Pará államban az a település, amely az erdőtüzek és az erdőirtás tekintetében is az első helyen áll. Az augusztus 10-ei tűzvész mégis úgy fog bekerülni a történelembe, mint Pará állam legdurvább tűzvésze, írja a Globo Rural, amely megszerezte azt a dokumentumot, amelyben figyelmeztették az Ibamát a „Tűz napja” akcióra.

Az Ibama általában felelős a természeti javak megőrzéséért, egyik kiemelt célja éppenséggel az illegális fakitermelés elleni küzdelem volt, de Bolsonaro és kormánya a nagy földtulajdonosok lobbijának nyomására jelentősen meggyengítette jogosítványait. Így pl. maga az elnök jelentette be egy videóban áprilisban, hogy berekeszti az illegális fakitermelés elleni egyik programot, és felfüggeszti a korábbi büntetéseket.

Az intézet regionális igazgatóinak többségét elbocsátották, és helyükre nem neveztek ki senkit, miközben egyre nagyobb lett a nyomás az alacsonyabb beosztású dolgozókon. Ezzel párhuzamosan több állami szerv költségvetését jelentősen visszavágták, a klímaváltozás elleni küzdelemért felelős osztályokét 95%-kal, a júniusban kezdődő „erdőtűz szezon” előtt 38%-kal csökkent az Ibama megelőzésért felelős csoportjaié.

Augusztus 7-én, 3 nappal a gyújtogatás előtt Pará állam ügyészsége riasztotta a szövetségi hatóságokat. A Globo Rural megtekinthette ezt a dokumentumot, akárcsak az Ibama augusztus 12-ére datált válaszlevelét. Ebben azt írták, hogy a korábban elszenvedett támadások miatt és Pará állam katonai rendőrsége támogatásának hiányában nem tudtak fellépni a gyújtogatók ellen, mert az túlságosan nagy kockázattal járt volna a dolgozóik számára.

A sajtó már korábban is beszámolt arról, hogy a kormány és az elnök retorikájának egyik következményeként az utóbbi időben egyre többször támadták meg a környezetvédelmi hatóságok alkalmazottait, azzal vádolva őket, hogy ők lépnek fel illegálisan. Hasonló támadásokról Pará állam ügyészsége is tudott, a Globo Rural cikke szerint.

Az Ibama megbízott igazgatója által szignált levélben az is szerepel, hogy a nemzeti biztonsági erőktől is kértek segítséget, de nem kaptak válasz.

Vasárnap az igazságügyi miniszter, Sergio Moro bejelentette, hogy kivizsgálják a szándékos gyújtogatás ügyét.

(Globo Rural)