Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási burkolatdarab szakadt le egy panelházról a Józsefvárosban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Méretes burkolatdarab esett a házról a földre a budapesti, 8. kerületi Szigony utca egyik házáról. A helyszínre a baleset után, a kora délutáni órákban kiérkezett Katasztrófavédelem parancsnoka a helyszínen a Mércének arról számolt be, a szakadás után egy daruval most a lecsüngő, veszélyes részeket távolították el a házról, a többi munkához viszont már szakemberek is kellenek majd.

Fotó: Papp Gáspár, Mérce

Fotó: Papp Gáspár, Mérce

Az eseményt a helyszínen az utcáról figyelemmel kísérő környékbeli lakók arról számoltak be, ez nem az első eset, és körülbelül öt éve már egyszer megadta magát a burkolat.

A Baross utcai lakótelepet a IV. és V. ötéves terv keretében a 1972-ben kezdték el felépíteni, de a Leonardo da Vinci és Szigony utcai ütem csupán az 1980-as évek második felére lett teljesen kész.

A szigetelési, korszerűsítési igények, mint minden panelháznál, a kétezres évek végére itt is égető, sürgős munkává váltak. A 8. kerületi önkormányzat azonban a panelprogram után 2010-ben csupán a házsor 2/A számú házának adott teljes panelrekonstrukcióra elegendő támogatást, a többi háznál eseti, kármentő jelleggel történt meg a szigetelő munka is.

Panelfelújítási programot Magyarországon először az első Orbán-kormány hirdetett 2001-ben, és a program sokáig a ritka magyar sikertörténetekhez is számíthatott, noha rendkívül szűk körben valósult csak meg.

A második panelprogramra – az ország szén-dioxid kvóta kereskedelméből befolyt összeg alapján – 2008-ban került sor, itt már nagyon sok ház ablakait és szigetelését cserélték ki, ugyanakkor 2011-ben a második Orbán-kormány ennek a programnak a végére is pontot tett.

Józsefváros 2010-ben megválasztott, fideszes vezetése ezek után csak szűk körben, esetlegesen, eseti, vissza nem térítendő támogatásokkal végzett el néhány plusz felújítást 2012-13-ig.

Címlapkép: Papp Gáspár, Mérce