Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olasz kormányválság: öt feltételt szabott a baloldal az Öt Csillagnak a koalíciós tárgyalásokhoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Matematikailag még mindig maradt esélye annak, hogy az olasz politika két Salvini-ellenes nagy ereje, a baloldali Demokrata Párt és a középen álló, polgári radikális Öt Csillag Mozgalom megegyezhetnek egy közös, ügyvivő kormány megalakításában.

Sergio Mattarella olasz elnök a mai nap folyamán Rómában, a Quirinale palotában fogadta mindkét párt vezetőségét. Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a párt rendkívüli kongresszusán elfogadott saroktételeket is bemutatta az elnöknek, amelyek alapján az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) megpróbálnak koalíciós tárgyalásokat kezdeményezni.

Ez az öt, egyezményesen elfogadott feltétel-rendszer a következő:

1. Az európai értékek tiszteletben tartása: mivel a Beppe Grillo humorista és Gianluca Casaleggio számítógépes szakember által alapított Öt Csillag alapvetően EU- és euróellenes mozgalom volt, Zingarettiék most azt várják, az M5S delegáltjaitól, nyilvánítsák ki, hogy elkötelezettek egy, a baloldali értékrend mellett radikálisan megreformált EU mellett, noha a jelenlegi rendszerét nem fogadják el.

Zingaretti mai, a Quirinale előtt tartott tájékoztatóján az álláspontok közelítésére is kísérletet tett, amikor leszögezte, ez számára azt jelenti,

nem a visegrádi négyek, hanem a kölcsönös megértés Európáját kell támogatni.

Az M5S és annak 2018-as miniszterelnökjelöltje, Luigi di Maio, valamint maga az alapító Grillo is évekig szidalmazta a megválasztatlan bürokratákból álló, megszorításpárti EU-vezetést, kiálltak a Sziriza 2015-ös rövid „szabadságharca” mellett is, miközben az akkor kormányzó PD élesen elítélte Tszipraszt.

Most azonban ez a pont nem okoz komolyabb problémákat, hiszen a Salvini által gyakorlatilag eltérített M5S – Liga kormány alatt az M5S-nek egyre fogyott a türelme Salvini EU-ellenes, szélsőjobbodali retorikájával kapcsolatban.

2. A képviseleti demokrácia melletti elköteleződés

A PD kongresszusán főleg Paolo Gentiloni volt miniszterelnök nyomására egyértelműen kiálltak a római, kétkamarás parlament változatlanul hagyása mellett. Ez lehet a koalíciós tárgyalások legérzékenyebb pontja, ugyanis az M5S alapítása óta inkább már csak szavakban, de a közvetlen demokrácia bevezetését szorgalmazza.

Ennek egyik fontos sarokpontja volt az, amikor idén nyáron a girllóista ügyvéd, Giuseppe Conte által elnökölt minisztertanács beterjesztette a képviselőház elé a parlamenti képviselők és szenátorok számának radikális lecsökkentéséről és a választókerületek átalakításáról szóló tervezetet. Eszerint az eddigi 950 képviselő és szenátor helyett csupán 605 maradna.

Salvini az bizalmatlansági indítványa előtt beígérte, hogy augusztus 22-én a Szenátusban a Liga képviselői meg fogják szavazni az Öt Csillag reformtervét, a PD többsége viszont határozottan elutasítja azt.

Sergio Mattarella elnök Conte lemondása után azért nem írt ki rövid időn belül választást, mert éppen egy, a választási folyamatot merőben átalakító törvényjavaslat érkezett a végső szakaszába az olasz kormányválság előtt, és az elnök nem akar azelőtt újabb országos választást kiírni, hogy ennek a törvénynek a végszavazása le nem folyik, hiszen az egyfajta exlex helyzetet termetene a választási bizottság számára.

A 2-es ponttal kapcsolatban Di Maio máris jelezte, elfogadhatatlannak tartják ezt a PD-s követelést, így az is lehet, hogy már ezen borul a két párt többséget eredményező, ideiglenes koalíciója.

3. Migráció

A PD ebben a pontban nyomatékosan arra kéri az M5S-t, hogy koalíciójuk esetén Matteor Salvini két, belügyminiszterként hozott rendeletét a mentőhajók olasz kikötőkből való kitiltásáról azonnal vonják vissza.

Zingaretti leszögezte, a demokraták alapelvei a bevándorlásra vonatkozóan a szolidaritás, jogállam és biztonság együttesének talaján állnak, ezért ebben éles, 180 fokos fordulatot kell vennie az új, ideiglenes kormánynak a koalíció esetén.

Noha 2017-18 folyamán, és a 2015-16-os migrációs válság idején is elhangzottak élesen menekültellenes, és még Orbán Viktorral is egyetértő, megszólalások Grillótól és Di Maiotól is, Giuseppe Conte 2018 augusztusára megelégelte Salvini magánakcióit a mentőhajókkal szemben, ez volt Matteo Salvini részéről a Conte elleni bizalmatlansági indítvány egyik legfőbb oka is.

Így a migráció mostanra nem jelent az ellenzék és az M5S között komoly vitatémát.

4. Baloldali fordulat a gazdaságban

A PD azt is leszögezte, a koalíció nem adhat alkalmat a megszorító EU-s politikák visszatérési kísérletére, és a gazdasági fejlődés alapjaként a hatékony újraelosztást, és a nagyszabású állam infrastrukturális befektetéseket nevezte meg. Ez érzékeny pont, főleg a Genovában összeomló autópályahíd katasztrófája után lett téma Olaszországban a folyamatosan kriminális méretekben romló állami infrastruktúra.

Salvini ígérte ennek a helyzetnek a megoldását, de 400 napos kormányzása idején ebben az ügyben vajmi kevés történt.

5. Ökológiailag fenntartható fejlődés

A PD az új koalícióban fontosnak tartotta a keményebben képviselt zöldprogram és az ország klímakrízisre való felkészítésének feladatait is. Ebben a kérdésben áll a legközelebb egymáshoz a két párt, és Conte környezetvédelmi minisztere, Sergio Costa kétségkívül a Liga – M5S kormány legbaloldalibb minisztere is volt.

A pontokra reagálva az Öt Csillag képviselői már közölték, még sok a nézeteltérés a PD-vel, ugyanakkor mai sajtótájékoztatóján Di Maio hangsúlyozta

„nem félünk az új választásoktól, de a választások nem válhatnak a felelősségünk előli meneküléssé, hiszen igazságtalan lenne, ha a kialakuló krízis árát az olaszok fizetnék meg.”

Di Maio ezért azt mondta, mindenképpen a koalícióra törekednek, de ehhez nekik tíz sarokpontjuk van, amelyek közül

  • az első épp a parlamenti képviselők számának radikális csökkentése, és a reformterv elfogadása (amelyet a PD kettes pontja kizár),
  • a második az államigazgatás ötcsillagos reformprogramjának (bürokráciacsökkentés, minimálbéremelés, adócsökkentés, az alapjövedelem bevezetési folyamata, lakhatási válság elleni akciók) folytatása,
  • a harmadik a környezetvédelmi paradigmaváltás, és a Green New Deal átvétele,
  • a negyedik az olasz közmédia (RAI) BBC-modell szerinti reformja,
  • az ötödik a bírósági bürokrácia megszüntetése,
  • a hatodik az autonóm helyi tanácsok felállítása,
  • a hetedik az igazságszolgáltatás és az illegális bevándorlást segítő csempészek elleni fellépés,
  • a nyolcadik a pénzügyi reform és az állam befektetési bank felállítása és (9-es pont), a privát befektetési bankok megregulázása,
  • és a tizedik, a víz és más alapvető életfeltételek (amelyek közé a digitális állmapolgárságot is beszámítja a párt) ingyenes közjavakká nyilvánítása.

Di Maio és Zingaretti tehát sokmindenben egymásra rímelő feltételeket fogalmaztak meg, a legnagyobb nézeteltérések az Öt Csillag alkotmányreform-tervei, és a nagy olasz magánbankok elleni fellépése környékén körvonalazódnak, de némi fenntartás a migráció kérdésében is maradt, noha ez utóbbi kérdés nem radikális, Di Maio is csak a közbiztonsági reform egyik alpontjaként hozta fel.

Mindezek mellett az Öt Csillag készséget mutatott fel egy kétkamarás többségen alapuló, ügyvivő kormánykoalícióban való részvételre és a koalíciós tárgyalások megkezdésére.

A két párton folyamatosan emelkedik a nyomás a gyors megegyezésre. Mattarella elnök már leszögezte, ha a koalíciós megállapodás záros határidőn belül nem jön létre, kénytelen lesz új választásokat kiírni őszre, ilyen pedig az Olaszt Köztársaság 73 éves fennállása alatt még nem történt.

Eközben Silvio Berlusconi, az egyre csökkenő hatalmú jobboldali Forza Italia vezetője és többszörös volt miniszterelnök ugyancsak sajtótájékoztatót tartott, szerinte vagy jobboldali kormánykoalíciónak kell alakulnia Salvini, a fasiszta Giorgia Meloni és az ő részvételével, vagy tüstént új általános választást kell kiírni.

Azonban a 2018 tavaszi parlamenti többséget jelenleg könnyebben eléri az Öt Csillag és a PD esetleges szövetsége, mint a jobboldal.

A helyzetre reagált Matteo Salvini is, szerinte Olaszországban olyan kormányra van most szükség, amely „pozitív jövőképet kínál, és előrenéz, nem valami ellen, hanem valamiért kormányoz”.

Salvini ezért a maga részéről továbbra is a minél előbbi általános választások mellett tette le a garast, ugyanakkor hangsúlyozta, ha az M5S vissza akar ülni vele egy tárgyalóasztalhoz „az ajtó nyitva áll”, és a kormányválság feloldható. Ezt az eshetőséget az M5S azonban már jó előre kizárta a volt miniszterelnök-helyettes Conte elleni bizalmatlansági indítványa után.

(Corriere della Sera, Il Fatto Quotidiano)

Címlapkép: 24Emilia, Twitter