Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„21 év után azt mondani, hogy rosszul csinálta itt helyben a Fidesz, az nagyon rossz”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Néhány nappal ezelőtt az Index hozta nyilvánosságra azt a 20 oldalas dokumentumot, amelyben Galbács Mihály, a helyi Fideszből tavaly kizárt és leváltott gyulai alpolgármester összegezte a helyi városvezetés és az üzleti érdekkörök közti összefonódásokat, cserébe a fideszes polgármester rágalmazás miatt feljelentette.

Galbács a Partizánnak adott exkluzív interjút:

Galbács  Mihály 1998 őszén, az önkormányzati választás idején csatlakozott a gyulai Fideszhez, önmagát egy második vonalban dolgozó, „a szakmával foglalkozó” emberként definiálja.

Elmondása szerint 2010 óta tudatosan úgy épült ki a rendszer, hogy a város lakossága már nem lát rá, és így nem is tud beleszólni a dolgokba. Galbács szerint a helyi rendszer működtetéséhez lojális emberekre van szükség, akik „nem tudnak kiszállni a mókuskerékből”, és más dolguk nincs, „mint megnyomni a gombot”.

Görgényi Ernő jelenlegi polgármesterről elmondta: emberileg bukott meg a város előtt.

„Elég szégyen, hogy Gyulán arról kell beszélni, hogy vannak olyan gazdasági érdekkörök, akik nem tisztességesen végzik a dolgukat, és ehhez asszisztál egy testület, jóhiszeműen vagy félelemből, ezt nem tudom megmondani” – fogalmazott az exfideszes exalpolgármester.

Galbács szerint olyan összefonódások vannak ugyanis, amelyekben egy helyi vállalkozó (Piskolty Tibor) nyeri az önkormányzati beszerzések „90 százalékát”, ez a tendencia 2014 óta igazán látványos.

Míg Piskolty két cégénél 2012-ben és 2013-ban összesen 67 millió, addig 2016 és 2018 között már 1 milliárd 69 millió forint osztalékot fizettek ki (a két céget 2010-ben és 2011-ben alapították).

Galbács utal arra is, hogy a számok alapján nem elképzelhetetlen, hogy „úgy 10 százalékot” a közbeszerzésekből Görgényinek is lepasszolhatott a vállalkozó.

Ráadásul Piskolty gyerekkori barátja az a Csizmadia Imre, aki 2010 után lett a gyulai Közbeszerzési Bizottság külső tagja, 2012-től pedig  a Gyulahús Kft. kereskedelmi igazgatója, emellett több helyi cége is van.

Emellett Csizmadia Imre felesége és Görgényi Ernő felesége testvérek,

és innentől „furcsává válik a kép” – jegyezte meg Galbács.

„Profi ódon intézik a dolgokat… sajnos”- fogalmazott a volt alpolgármester, aki jelezte, ő maga sosem fordult a sajtóhoz, a Fideszen belül próbálta elrendezni a dolgokat.

Galbács Mihály az azóta kiszivárgott dokumentumot többek közt Orbán Viktornak is elküldte, a miniszterelnök irányából azonban csak annyi visszajelzést kapott, hogy a dokumentumot átvették. De eljuttatta például Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának és Kovács Józsefnek, Békés megye országgyűlési képviselőjének is.

A volt alpolgármester szerint a Fidesz felsővezetése számára Görgényiék „bűnösök”, mivel nem tudták megakadályozni, hogy kirobbanjon a botrány.

„Nem lenne szabad megengedni ezeket a folyamatokat. 2-3 embert kéne lecserélni, és a város hangulata, morálja javulna” – fogalmaz a videóban Galbács.

A leváltott alpolgármester úgy érzi, igaza van, ezért nem fogja tétlenül nézni, mi folyik Gyulán.

„Mivel nem lépnek, nekem lépni kell” – teszi hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a saját pártján belüli visszásságok feltárása, konkrétan azt válaszolja:

„Szar érzés. 21 év után azt mondani, hogy rosszul csinálta itt helyben a Fidesz, az nagyon rossz.”

Galbács szerint ezeknek a folyamatoknak most kell véget vetni, mert ha nem történik semmi, 5 év múlva is ugyanez lesz a helyzet. Állítja: ő a párt érdekében cselekszik.

„A fő dolgokban nem lehet feladni az elveket. Az nem fideszes, aki ilyen dolgokat megenged magának, az már zsoldos, annak már mindegy, milyen várat épít.”

Véleménye szerint ha valami korrupciógyanús, nem tisztességes, az ellen akkor is fel kell lépni, méghozzá a helyi lakosok érdekében, ha ez esetlegesen a saját pártján belül is feszültséget okoz.

„Én nem szeretném, ha azt mondanák, hogy elárultam a Fideszt, én csak szeretném megszüntetni azt, ami káros a városnak” – fogalmaz.

Galbács Mihály, aki maga sem tudja, hogy jelenleg tagja-e még a Fidesznek vagy sem, azt is jelezte, hogy indul az őszi önkormányzati választáson.

„Nagy csata lesz, de hát most mit csináljak?”

A Partizán megkereste Kovács Józsefet, Békés megye országgyűlési képviselőjét is, aki azonban nem kívánt az ügyben nyilatkozni.