Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szexuális zaklatással vádolták meg Plácido Domingót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerepek kiosztásával zsarolta és más szakmai eszközökkel büntette azokat a nőket Plácido Domingo híres spanyol operaénekes, akik visszautasították szexuális közeledését – írja az Associated Press(AP) amerikai hírügynökségre hivatkozva a Washington Post.

Nyolc énekesnő és egy táncosnő számolt be az AP-nek konkrét, részletes történeteken keresztül arról, hogy a sztártenor szexuálisan zaklatta őket. A történeteik időben mintegy három évtizedre nyúlnak vissza, egészen a 80-as évek végétől napjainkig. Az áldozatok szerint Domingo viselkedése nyílt titoknak számít az opera világában, őket magukat is többször figyelmeztették kollégáik, hogy ne maradjanak kettesben a tenorral, és mindig nyilvános helyeken találkozzanak vele.

A történetek nagyrészt azonos mintázatot követnek: Domingo folyamatosan kereste az érintett nőket, sokszor késő esténként hívta őket telefonon, majd privát találkozókat erőltetett előbb nyilvános helyeken, majd a saját lakásában vagy hotelszobájában. Általában szakmai tanácsadásnak álcázta ezeket a találkozókat, eleinte folyton a karrierjükről kérdezte az áldozatokat.

A hírügynökségnek rajtuk kívül több mint harmincan erősítették meg az opera szcénájából (énekesek, táncosok, énektanárok színházi személyzet és irodai munkatársak), hogy tanúi voltak Domingo szexuális közeledéseinek. A kilenc nő közül csak egyikük, Patricia Wulf mezzoszoprán vállalta névvel is a beszámolóját, ő a washingtoni operaházban énekelt együtt Domingóval.

A kilenc áldozat közül heten úgy vélik, alapvetően befolyásolta karrierjüket az, hogy annak idején visszautasították Domingót: sokan sohasem kapták meg azokat  a szerepeket, amelyeket a spanyol sztár ígért nekik,  és a későbbiekben tőle sem kaptak több felkérést közös munkára.

Volt, aki arról számolt be, hogy az énekes tapogatta őt, többüknek a szoknyájuk alá nyúlt, illetve szájon csókolta akaratuk ellenére.

Az AP megkereste Domingót is, hogy reagáljon a vádakra. Bár az operaénekes a részletesen leírt történekkel kapcsolatos konkrét kérdésekre nem válaszolt, egy közleményben kifejtette, hogy „felkavarónak és pontatlannak” találja a harminc évet felölelő vádakat. Ugyanakkor elismerte, hogy „mai mércével mérve más megítélés alá esnek” akkori tettei, mint ma. Azt is hozzátette, sajnálja, ha legjobb szándéka ellenére is kellemtelen helyzetbe hozott másokat, és mint írta, összes kapcsolatát konszenzuálisnak gondolta.

A 78 éves, minden idők egyik legnagyobb operaénekeseként számon tartott Domingo mintegy 150 szerepben énekelt, és túl van a négyezredik fellépésén. A spanyol tenor egyébként hamarosan Magyarországra látogat, augusztus 28-án lép fel a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum nyitókoncertjén.

(Washington Post, AP)