Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biztonsági őrökkel folytatódik a Fejér megyei NER-földbirtokháború

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendőrség vizsgálja azokat a rongálásokat, amelyek a Fejér megyei, Velencei-tó körzetében található Zichyújfalu földjein történtek a közelmúltban. A 24.hu korábban arról írt az eset kapcsán, hogy a földeket 2015-16-ban egy balatonfüredi tulajdonosi csoport – Eppel János, Gyalog Zsolt és Fonyó Gábor vásárolta meg egy Agárd Farm nevű céggel együtt Leisztinger Tamástól,2016 végén pedig a felcsúti, Mészáros Lőrinccel együtt Orbánhoz kötődő üzletember, Flier János is beszállt a cégbe, igaz az az által bérelt földterületek a következő években mindinkább Eppelék birtokába kerültek át, a céget viszont mindinkább Flier uralta.

Azonban a cég neki való teljes továbbadása előtt közvetlenül annak összes földbirtokát kivették onnan Eppelék 2018 végén. Ekkor a földeken súlyos rongálási károk keletkeztek az öntözőrendszerben és szivattyúházban is.

Most ugyancsak a 24.hu szerint kisebb biztonsági magánhadsereg jelent meg a birtokon, amelyet a tulajdonosok Fábián Péter füredi KDNP-s politikus és volt rendőrön keresztül szereztek meg.

A beszámoló szerint az ügy akkor kezdődött el, amikor Eppelék 2015-16 fordulóján nagyonn állami földhaszonbérlethez jutottak a térségben, a bérletek elnyerése után pár héttel vásárolták meg az Agárdi Farm Kft.-t is. 2018 végén azonban az Agárdi Farmot megvásárolta a felcsúti, az Orbán-családdal a múltban sokszor üzletelő vállalkozó, Flier János. Az Agárdi Farm értékét 2016-ban főleg a zichyújfalui haszonbérletbe vett földek jelentették, ezek céges bérleti szerződése járt le 2018 végén, amelyet ekkor Eppelék köre a földeket kivette az Agárdi Farm alól, a Flierék kezébe került vállalatnak pedig idén június végéig el kellett hagynia a település körzetét.

Az ismeretlenek által a földeken történt rongálások ezt követően történtek.

Eppel János és társai Balatonfüreden egyébként jól ismert vállalkozók, akik a hírekben is szerepeltek már. A sajtóbeszámolók nagy része arra a Balaton-parti, toszkán stílusú butikhotelre fókuszáltak Eppel János üzleteiből elsősorban, amelyet 400 millió forintos uniós támogatással, és a Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey Tamás többségi tulajdonában lévő, azóta becsődölt, Növekedési és Hitelbank kölcsöneiből húztak fel a Füred fölötti domboldalra.

Fábián Péter volt rendőr, és helyi kormánypárti politikusnak pedig éppen Eppel hotelje és Matolcsy Ádám mellette található villája mellett épült fel saját háza. Fábián volt rendőrkén jelenlet a Top Cop Security cégcsoport tulajdonosa is, amely ingatlanügyletekkel és biztonsági szolgáltatásokkal is foglalkozik. Eppel János más érdekeltségei mellett pedig a Porsche Hungária irányítója is, ez a cég kapja a magyar kormányzattól a legtöbb autóbusz-beszállítói megrendelést is.

Éppen ezért szúrhatott szemet a 24.hu újságírójának is, hogy tavaly júniusban épp a Top Cop Security kapott Eppeléktől megbízás arra, hogy az akkor már Flier által birtokolt Agárdi Farm munkásai „kitessékeljék” Flier munkásait a földterületekről.

Fábián Péter néhány hónapja kezdett el üzleti tevékenysége mellett aktívan is poltiziálni, mostanra pedig a kisebbik kormányzó párt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökségébe is bekerült.

Flier János felcsúti vállalkozó az egyik főszereplője Ferenczi Krisztina újságíró több éves oknyomozásának, a Felcsútról és környékéről szóló Narancsbőrnek. A riportkönyv állításai szerint Flier csillaga egy darabig Mészáros Lőrincével együtt emelkedett, de később mégis utóbbi került szorosabb viszonyba Orbán Viktorékkal, míg Flierék maradtak a helyi agrár-nagyvállalkozás területén. 2010-ben ráadásul Flier János felesége indult el a felcsúti polgármesteri címért a Fidesz színeiben, amit akkor nem nyert el, a győztes, független Varga Györgyöt végül komoly jogi hercehurcat után váltották le Mészáros Lőrincre.

Címlapkép: Wikipédia