Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini a roma holokauszt emléknapja előtti este mocskos cigánynak nevezett egy roma nőt

„Az normális, hogy egy cigány nő Milánóban azt mondja, hogy ‘Salvinit fejbe kéne lőni’?

Maradj nyugodt, te mocskos cigány, maradj nyugodt, hamarosan érkezik a buldózer”

Ezeket a szavakat írta ki Twitterére Matteo Salvini, Olaszország belügyminisztere, a szélsőjobboldali Lega párt vezetője augusztus elsején, pár órával a Roma Holokauszt Nemzetközi emléknapja előtt.

A szélsőjobboldali extremista politikus ezzel a bejegyzéssel egy sajtóriportra reagált, amelyben egy roma nő is hallható, amint az mondja, hogy „úgy gondolja, Salvini megérdemelne egy golyót a fejébe”.


A széleskörű felháborodásra, ami szavait követte, Salvini újabb Twitter-üzenetben reagált, amiben „tébolynak” nevezte, hogy „nem az a probléma, hogy egy erőszakos roma táborban élő cigány megfenyegeti a belügyminisztert azzal, hogy megöli, hanem az, hogy a ‘mocskos cigány’ szavakat” használta.

Matteo Salvini szavait többen is élesen elítélték. Az olasz La Civiltà Cattolica katolikus magazin igazgatója, Antonio Spadaro „förtelmesnek” titulálta a belügyminiszteri megszólalást.

„Annak a szónak, hogy ‘zingaraccia’ [a.m. „mocskos cigány”, ezt használta eredetileg Salvini – a szerk.]  manapság förtelmes hangzása van az olasz fülekben.”

Roberto Giachetti, a Demokrata Párt politikusa szerint Salvini „gyakorlatilag elszabadult”, és arra utalt, hogy az embereknek „el kéne kezdenie aggódnia, mielőtt túl késő lesz”. Szerinte ez már „nem a túlzások és provokációk fázisa,

ő [Salvini] gyakorlatilag képtelen már kontrollálni magát. És mivel ő éppenséggel a belügyminiszter, ez nem kis probléma.”

Noemi Di Segni, az Olasz Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke szerint megengedhetetlen ez a fajta

„felelőtlensége egy olyan embernek, aki a legmagasabb intézményi szinteken irányít, és aki ezzel a a szörnyűséges előítéletek tüzét szítja.”

A Euronews az esettel kapcsolatban felkereste a Twitter illetékeseit, hogy megtudakolják, tesznek-e bármit a bejegyzéssel kapcsolatban, de úgy tűnik ilyesmi nem történt, tekintve, hogy ma, azaz 4-én, vasárnap a poszt még mindig elérhető.

(Euronews; ANSA)
Olvass tovább!