Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini a roma holokauszt emléknapja előtti este mocskos cigánynak nevezett egy roma nőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Az normális, hogy egy cigány nő Milánóban azt mondja, hogy ‘Salvinit fejbe kéne lőni’?

Maradj nyugodt, te mocskos cigány, maradj nyugodt, hamarosan érkezik a buldózer”

Ezeket a szavakat írta ki Twitterére Matteo Salvini, Olaszország belügyminisztere, a szélsőjobboldali Lega párt vezetője augusztus elsején, pár órával a Roma Holokauszt Nemzetközi emléknapja előtt.

A szélsőjobboldali extremista politikus ezzel a bejegyzéssel egy sajtóriportra reagált, amelyben egy roma nő is hallható, amint az mondja, hogy „úgy gondolja, Salvini megérdemelne egy golyót a fejébe”.


A széleskörű felháborodásra, ami szavait követte, Salvini újabb Twitter-üzenetben reagált, amiben „tébolynak” nevezte, hogy „nem az a probléma, hogy egy erőszakos roma táborban élő cigány megfenyegeti a belügyminisztert azzal, hogy megöli, hanem az, hogy a ‘mocskos cigány’ szavakat” használta.

Matteo Salvini szavait többen is élesen elítélték. Az olasz La Civiltà Cattolica katolikus magazin igazgatója, Antonio Spadaro „förtelmesnek” titulálta a belügyminiszteri megszólalást.

„Annak a szónak, hogy ‘zingaraccia’ [a.m. „mocskos cigány”, ezt használta eredetileg Salvini – a szerk.]  manapság förtelmes hangzása van az olasz fülekben.”

Roberto Giachetti, a Demokrata Párt politikusa szerint Salvini „gyakorlatilag elszabadult”, és arra utalt, hogy az embereknek „el kéne kezdenie aggódnia, mielőtt túl késő lesz”. Szerinte ez már „nem a túlzások és provokációk fázisa,

ő [Salvini] gyakorlatilag képtelen már kontrollálni magát. És mivel ő éppenséggel a belügyminiszter, ez nem kis probléma.”

Noemi Di Segni, az Olasz Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke szerint megengedhetetlen ez a fajta

„felelőtlensége egy olyan embernek, aki a legmagasabb intézményi szinteken irányít, és aki ezzel a a szörnyűséges előítéletek tüzét szítja.”

A Euronews az esettel kapcsolatban felkereste a Twitter illetékeseit, hogy megtudakolják, tesznek-e bármit a bejegyzéssel kapcsolatban, de úgy tűnik ilyesmi nem történt, tekintve, hogy ma, azaz 4-én, vasárnap a poszt még mindig elérhető.

(Euronews; ANSA)