Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elbocsájtott egy történészt az EMIH egyeteme, ketten felmondtak a Sorsok Háza miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Novák Attila történészt indoklás nélkül elbocsájtotta a az Egységes Magyar Izraelita Hitközség  (EMIH) által fenntartott  Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézete. A történész elbocsájtásához nem fűzött indoklást az intézmény, de a Sorsok Háza körüli június-júliusi botrányokból valószínűsíthető, hogy az EMIH-hel is kapcsolatban lehet a döntés.

Júliusban Gecsényi Lajos történész benyújtotta lemondását az egyetem vezetésének, mivel a Magyar Zsidó Történeti Intézet hat munkatársát be akarták vonni az EMIH által vitt Sorsok Háza projektbe, de közülük négyen abban nem kívántak rész venni.

A történészek júniusban tudatták az intézménnyel, hogy nem vállalnak közösséget az eredetileg Schmidt Mária által elkezdett, majd félbemaradt, és a legutóbbi időkben Köves Slomó, az EMIH vezetője által tovább vitt Sorsok Háza projekttel. Akkor a Milton Friedman Egyetem elnöke, Bodnár Dániel felháborodott hangú közleményében „függelemsértő, illojális magatartásnak” nevezte az esetet, és „átalakításokat” helyezett kilátásba.

„Többen közülünk azzal a feltétellel írtuk alá a határozott idejű munkaszerződésünket, hogy a Sorsok Házához semmi közünk nem lesz.”

– ezt a projektet szakmailag véleményezni nem óhajtó történészek nyilatkozták a kritikákra.

A Szombat folyóiratot Novák Attila csütörtökön tájékoztatta az egyetem lépéséről, ami az egyetem rektorához fordult kérdéseivel. Szatmári Péter rektor a lapnak küldött válaszában „fokozott takarékosság” igényére hivatkozott Novák elbocsájtásánál. A Novák melletti szolidaritásuk kifejezéseként további két történész, Konrád Miklós és Paksa Rudolf is felmondott az egyetemnél.

„Ettől függetlenül is furcsának tartom, hogy éppen abban az időben és olyannak mond fel az Egyetem vezetése, aki nem csak hogy aláírója volt a Sorsok Házával kapcsolatos négyes nyilatkozatnak, de akinek – utalok itt az Intézet 2019. július 15-én kiadott nyilatkozatára – tanulmánykötetét még 2 hete meg kívánta jelentetni. „

– kommentálta a kirúgást a Szombatnak Novák.

A Novákkal szolidaritó Konrád Miklós így magyarázta el álláspontját az üggyel kapcsolatban:

„A Magyar Zsidó Történeti Intézet ez év végéig szóló félállását azzal a reménnyel fogadtam el, hogy tudományos kutató- és ismeretterjesztő munkánk révén érdemben hozzájárulhatunk a honi zsidó történetíráshoz és eredményei népszerűsítéséhez. Ahelyett azonban, hogy az Intézetnek helyet adó Milton Friedman Egyetem fenntartója, az EMIH hagyta volna, hogy elvégezzük azt a munkát, amire vállalkoztunk, igyekezett minket bevonni saját politikai agendájának szolgálatába, nevezetesen abba a Sorsok Háza projektbe, amelytől a távolmaradás – legalábbis részemről – az állás elfogadásának sine qua non feltétele volt.”

A projektről korábban a Mércén is jelent meg nagycikk, Laczó Ferenc tollából.

(Szombat)