Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brazil ügyészek titkos csetelése szerint az igazságügyi miniszter nem vizsgálja az elnök fiának az ügyét

Ez a cikk több mint 4 éves.

A The Intercept amerikai lap tényfeltáró-sorozatának újabb részében olyan Telegram-beszélgetéseket hozott nyilvánosságra, amelyekben brazil szövetségi ügyészek amiatt aggódnak: Moro igazságügyi miniszter nem fogja vizsgálni a brazil elnök, Bolsonaro fiának korrupciós ügyét, mert fél annak a következményeitől.

Flávio Bolsonaro esetében, akit frissen választottak Szenátorrá, nem csak a közpénzek egyszerű lenyúlása merült fel, hanem egy sokkal mélyebb kapcsolat bűnszervezetek és a Bolsonaro család között.

Az ügyészek az ügy azon fejleménye kapcsán kezdtek el beszélgetni, hogy kiderült: 2016 január és 2017 január között Flávio sofőrje 380 ezer dollár gyanús mozgatásában vett részt, amelynek egy része Bolsonaro elnök feleségének, Michelle-nek a bankszámláján landolt.

Ezt követően arról beszéltek: ki kellene vizsgálni az ügyet, és megvárni, mely személyekig jutnak el a szálak a büntetőügyben. A beszélgetést kezdeményező Dallagnol vezető antikorrupciós ügyész azt írja, „Egyértelmű, hogy mi történt”, valamint arról is beszél, hogy biztos abban, hogy az elnök nem akar megválni a fiától.

Egyértelműen kétségeiket fejezték ki azzal szemben, hogy Moro igazságügyi miniszter komolyan foglalkozna az üggyel, részben az elnök személyes érintettségének a lehetősége miatt. Moro-t a várakozások szerint Bolsonaro jelölni fogja a legfelsőbb bíróságba, ezt pedig nem kockáztatná azzal, hogy hadjáratot indít az elnök fia ellen.

Attól is tartanak, hogy ők mit nyilatkozzanak a sajtóban, amikor pl. a korrupciós ügyek feltárásával kapcsolatban az elnök fiának ügyéről is kérdezik őket. Végül arra jutnak, a legjobb, ha nem mondanak semmit, és nem is jelennek meg a sajtóban, ugyanis szerintük bármit is mondanának, csak a kormányzat mosdatásának tűnne. Az egyik ügyész azt írta: „Azt gondolom, a csend ebben az ügyben elég sokatmondó”.

Mivel hónapok alatt alig haladt az ügy, ezért Moro egyre több kérdést kapott a témáról, azonban az igazságügyi miniszter azzal védekezik, hogy nincs hatalma a szövetségi rendőrség munkája felett, mert nyomozási autonómiát éveznek, ennél fogva bármilyen hiba, amit a rendőrség elkövet az ügyben, nem kapcsolható hozzá.

Az Intercept a tényfeltáró-sorozat korábbi részeiben arra is rámutatott, hogy az elmúlt időszak legnagyobb brazil korrupciós botrányában eljáró ügyészek munkáját kvázi „koordinálta” az eljáró bíró, Sergio Moro: tanácsokat adott, stratégiát javasolt, csupa olyasmit tett tehát, ami szembement a függetlenség és elfogulatlanság bírói követelményeivel. Más dokumentumok pedig azt igazolják, hogy az ügyészek politikai indíttatásból tettek meg mindent annak érdekében, hogy börtönbe kerüljön a baloldali exelnök, Lula da Silva, akinek a kampányban vállalt szerepét is igyekeztek korlátozni.

A dokumentumok alátámasztják, amit a 12 év börtönre ítélt Lula és támogatói a kezdetektől állítottak, kétségbe vonva az igazságszolgáltatás és az azóta igazságügy-miniszterré előlépett Sergio Moro semlegességét.

(The Intercept)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs