Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hangosabb a gyűlöletnél”: kampány indul, miután leköptek és megvertek egy embert a Pride után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tudatosságnövelő kampányt indít a Háttér Társaság, miután egy szélsőjobboldali csoport megverte a Budapest Pride felvonulás egyik résztvevőjét – jelentette be a szervezet mai sajtótájékoztatóján. Friss kutatások alapján a magyarok csaknem fele érez empátiát a gyűlölet-bűncselekmények LMBTQI áldozatai iránt, de csak harmaduk szolidáris, ha egy résztvevőt a Budapest Pride kapcsán támadnak meg.

„Az idei Budapest Pride felvonulás után egy fiatalembert köptek le és rúgtak hasba ellentüntetők. Az áldozatot a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata képviseli, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz” – mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján. „A gyűlölet-bűncselekmények elkövetői azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy a megtámadott csoport tagjainak nincs helye a társadalomban. Azok pedig, akik rendszeresen ezt az üzenetet kapják, félnek a kirekesztettségtől és az áldozattá válástól” – tette hozzá Sándor Bea ügyvivő.

A szervezet szerint ennek ellenére egyre elfogadóbb a magyar társadalom az LMBTQI emberek felé:

míg 2002-ben csak a lakosság 46%-a gondolta úgy, hogy értett egyet azzal, hogy rendben van, ha az LMBT emberek szabadon élik az életüket, 30%-a pedig kifejezetten nem értett egyet a kijelentéssel, 2012-ben és 2014-ben azonban már meghaladta az egyetértők aránya az 50%-ot, a tavalyi felmérés szerint pedig már az emberek 62% volt az elfogadók aránya, az elutasítóké pedig 15%.

Ugyanakkor még mindig érezhető jelentős elutasítás is, a fiatalok körében például nagyobb, mint a teljes népességben. A szervezet felmérése szerint, míg a lakosság csaknem kétharmada (64%) egyetért azzal, hogy mindenkit megillet az egyenlő bánásmód, ez az arány a 18-24 éves válaszadók körében csak 53%, és míg a lakosság 12%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem érezne empátiát a Pride felvonuláson vagy azután megtámadott LMBTQI emberek iránt, a 18-24 évesek körében ez az arány 20%.

A szervezet szerint az LMBTQI emberek 16%-át érte már homofób vagy transzfób erőszak, és mindössze az áldozatok 15%-a tett emiatt feljelentést, sok esetben azért, mert vagy úgy gondolják, hogy a hatóságok nem tennének semmit, vagy félnek nemi identitásuk felvállalásától, esetleg az elkövető bosszújától.

Ezért a Háttér Társaság Hangosabb a gyűlöletnél néven kampányt indít, amelynek részeként

  • A m.me/HatterTarsasag címen elérhető Facebook Messenger chatbot segítségével öt, Budapest forgalmas helyein (a Corvin közben, a Fővám téren, a Nyugati téren, az Oktogonon, illetve a Ferenciek terén) történt gyűlölet-bűncselekménnyel lehet megismerkedni
  • A hangosabbagyuloletnel.hu oldalon pedig az áldozatok és szemtanúk számára helyeznek el hasznos információkat, és egy bejelentési felületet is, ahol jelezni lehet az egyes eseteket.