Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós István a 4-es metróval és Karácsony gyurcsányságával kampányol

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tarlós István főpolgármester a „Tarlós Istváné a Budapestiek bizalma” című hosszú véleménycikkben írta meg a jelenleg Magyar Nemzet korábban Magyar Idők néven futó lapban, eddig mit tett a városért. Szerinte kihívója, Karácsony Gergely csak Gyurcsány bábja.

Én nyugalmat akarok, és megvédem a várost. Karácsony Gergely (Gyurcsány nyomán) tüntetést, „forradalmat”, szakadatlan háborúskodást ígér. Ráerőltetné a városlakókra a feszültséget. Karácsony gerillaharcról álmodik.

Így indul Tarlós István véleménycikke, amely fejlesztések hosszú felsorolásával folytatódik. Tarlós említi többek között a 4-es metró elindulását (amelyet az előtte lévő városvezetés kezdett építeni), az M3-as új szerelvényeinek (tegyük hozzá: korrupciógyanús) beszerzését, a BKV konszolidációját és sok más fejlesztést. De jól mutatja felsorolás átgondoltságát, hogy egyszerre szerepel benne egy Budapest 2030 hosszú távú fejlesztési alapdokumentum létrehozása, és egy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési program aktualizálása nevű tétel is.

A Fidesz által támogatott polgármester ezután ellenfele kampánystratégiáját elemzi:

Lényege szerint jelöltjük nem velem szeretné összemérni magát, hanem szinte kizárólag a Fidesz relatíve szerényebbnek mondott fővárosi népszerűségére kíván építeni, engem valami népnyúzó rezidensnek feltüntetve. Azt szeretné elérni, hogy itt ne egy Karácsony–Tarlós-meccs legyen, hanem inkább egyéb, gerjesztett indulatok farvizén sikerüljön révbe érnie. Kereken kimondom, az ilyesmi egyáltalán nem idegen Gergely természetétől. Nem a maga erejére támaszkodva igyekszik megélni. Mindennap fel akarja szabadítani a szerinte rabigában sínylődő fővárosiakat.

Majd ebből le is vonja a következtetést: Gyurcsány.

Igazában nem értem a dolgot. Abból a szempontból, hogy a „demokratikus ellenzék” miért nem őszintébb. Hiszen arról van szó, hogy nem érdekli őket, személy szerint ki a főpolgármester, az sem, hogy mi lesz a várossal. Karácsony nem is beszél Budapest tényleges problémáiról, valószínűleg mélységében nem is ismeri azokat. A lényeg, hogy Gyurcsány irányíthassa. Gyurcsány Ferenc mindenáron vissza akarja szerezni a hatalmat, ha nem is formálisan, de úgy, mint mondjuk Teng Hsziao-ping. A történetnek ez a lényege, a többi halandzsa.

De Tarlós beszélt arról is, milyen vitát nem szeretne:

Kísérleteznek „vita” provokálásával, és már előre eljátsszák, hogy velük (vele) „nem mernek” kiállni, miközben a vita metodikájáról persze előre begyakorolt elképzelésük van. Vitától elvileg ab ovo nem zárkózom el, de nem az ő szabályaik szerint. Tehát hogy „Gulyás Marcik”, Magyar Györgyök, netán maga Karácsony majd „javasolják” a témákat, utána pedig a „vitavezetők” (vagy más) a színfalak mögött a „Gerivel” esetleg megkonzultálják, betanultatják azokat, hát olyat vagy hasonlót biztosan nem játszunk. Én sem kívánnék sem témákat, sem vitavezetőt kijelölni, kinevezni. Ha lesz is értelme vitának, az csakis előre nem egyeztetett fővárosi és zuglói témákban, és „face to face” közreműködő nélkül. A felkészültség csak így mérhető le.

Tarlós ezután a függetlenség kérdését veszi elő:

Az egyik, hogy egy fővárosnak nem sok van, ami kevésbé érdeke, mint hogy a főpolgármester visszavonhatatlanul elmérgesedett viszonyban legyen a kormánnyal. Én jó néhányszor elmentem a falig, nem is egy miniszterrel nyílt konfliktusba bocsátkozva. Nem hinném, hogy ez cáfolható lenne. Azonban az együttműködés esélyének elveszítése már ártana Budapestnek. El kell játszani a gondolattal, hogy többet megszereztem (és megtartottam) így a városnak, mint bármelyik ellenzéki képes lett volna. Most ellentmondásos módon próbál együttműködési készségről beszélni Karácsony is, miközben épp a kormánnyal szembeni hangulatkeltéstől vár választási sikert. Egyébként is rejtély, hogyan képzel eredményes együttműködést győzelme esetén azok után, amilyen viszonyt kialakított a kormánnyal, illetve amilyen kifejezéseket használva gyalázza a kormányt évek óta. Nagy a homály Karácsony körül. Bejelenti, hogy Zuglóban „piszkos alkuk” vannak. A kisebbségben lévő fideszeseket lemaffiázza, egyben az őt jelölő MSZP-t a Fidesszel való összejátszással vádolja meg. A „piszkos” szerződést ellenvetés nélkül (!) aláírja. Közli, hogy semmi köze ahhoz, amit aláírt. Egyidejűleg beszél „teljes ellenzéki összefogásról” és arról, hogy a testülete „90 százaléka szembemegy vele”. A nyilvánosság előtt együttműködést vár a Fidesztől, akiket közben egész Budapesten le akar váltani.

Tarlós István cikke itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs