Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rasszizmusmentes kampányért fogtak össze civilek és ellenzéki politikusok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Amellett, hogy általános kiállást demonstráltak a jogegyenlőség mellett, a közelgő önkormányzati választás szempontjából fontos, a rasszizmusmentes kampányt zászlajára tűző vállalást is tettek vasárnap délután ellenzéki politikusok a Bókay-kertben Budapest, az 1Magyarország Piknik elnevezésű rendezvényen.

A gyűlöletbeszéd és a kirekesztés ellen szervezett eseményt a Roma Sajtóközpont, a Polgár Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, valamint a National Democratic Institute szervezte. A rendezvény célja az volt, hogy civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok, értelmiségi körök, politikai pártok együtt álljanak ki a jogegyenlőségért, és egy konkrét cselekvéseket tartalmazó nyilatkozatot dolgozzanak ki és mutassanak be.

A nyilatkozatot egy sajtótájékoztató keretein belül 13:30-kor mutatták be a részt vevő pártok (Liberálisok, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd) és civil szervezetek képviselői, azaz Sermer Ádám, Rónai Sándor, Fekete-Győr andrás, Schmuck Erzsébet, Kunhalmi Ágnes és Kocsis-Cake Olivio.
A nyilatkozat aláíróinak legfontosabb vállalása az volt, hogy mindnyájan csatlakoznak az úgynevezett választási emberi jogi minimumhoz. Ez egy még májusban Setét Jenő cigány aktivista által indított petíció volt amelynek követelései úgy összegezhetők, hogy a pártok ne uszítsanak kampányukban a társadalmilag sérülékeny csoportok ellen.

 

A résztvevők „egy józanabb és békésebb közélet megteremtése érdekében” az alábbiakat vállalták még:

  • elvárják az államtól, hogy biztosítsa a feltétel nélküli jog- és  törvény előtti egyenlőséget
  • megfelelő fórumokon jelentik a szélsőséges megnyilvánulásokat, elhatárolódjanak a gyűlöletkeltő beszédtől
  • fellépnek a az egyes lakóközösségeket megfélemlítő szervezett akciók ellen
  • Kiállnak az 1 Magyarország eszméje mellett, minden megnyilvánulásunkkal a ország népcsoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzuk.

Elmondták soraik közé várják azokat is, akik ma még „megszokásból” nem értenek egyet, de nyitottak a párbeszédre.

A nyilatkozat aláírásáról videót is készítettek a Liberálisok, itt tekinthető meg: